Hatidža Mehmedović je najsnažnija osoba koju sam upoznao u životu. Njena lavovska borba za istinu i pravdu, njena lucidnost, razboritost i požrtvovanost za čovjeka, kojoj sam imao priliku svjedočiti godinama, dovela me danas na njen mezar, na treću godišnjicu otkad je ta žena velikog srca preselila u ljepši svijet, svojim sinovima i suprugu - kazao je tom prilikom Inzko.

Kaže da je imao veliku potrebu pokloniti se toj impresivnoj ženi od koje je naučio da je "oprost vrhunac ljubavi".

-Kad iz usta majke, kojoj su ubijena oba sina koje je sahranila tek 2010. godine, čujete da govori o 'nužnosti pomirenja', kad je čujete da vapi za riječi 'oprosti' ili pak koja javno pozove sve 'koji su sudjelovali u genocidu da mogu doći na komemoraciju ili neki drugi dan ako imaju potrebu na mezarju zatražiti oprost od žrtava da bi našli svoj mir, da su svi dobrodošli', čovjek se uistinu zapita odakle jednoj majci tolika snaga i sabranost. To je majka koja je pateći, trpeći svoju bol do neba, duhovno, već za ovozemaljskog života, stigla u nebeske visine - ističe Inzko.

Dodaje kako ga je Hatidža inspirirala da radi na projektu “Oprostom pobjeđuje čovječanstvo”. Dosad planetarno poznata Srebrenica po genocidu na koncu 20. vijeka, trebala bi postati, navodi visoki predstavnik, planetarni simbol snage oprosta Majke.

- Svi mi živimo u istoj kući. Ako se nastavimo stalno svađati svima će biti loše. Bez pomirenja i oprosta ovdje niko nema budućnosti. Ni još nerođena djeca neće imati budućnosti ako se mi ne pomirimo s našim komšijama, kazala mi je ta velika, mudra žena u zenitu svog života, a ja sam to zabilježio kao Hatidžin testament. Danas želim javno uputiti taj Hatidžin testament svim građanima ove napaćene države na promišljanje - apostrofirao je na koncu visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.