open-navfaktor-logo
search
O svemu pomalo
Inzko: Dodik je kukavica, ali je i prešao sve granice
Bezobrazno je da Radmanović loše priča o BiH, od koga prima plaću? To je kršenje Ustava, rekao je Valentin Inzko
30.11.2019. u 11:19
get url
text

Visoki predstavnik u Bosni i Valentin Inzko bio je gost Face TV gdje je odgovarao na pitanja o Programu reformi koje je usaglasilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na izjave Nebojše Radmanovića kako je Bosna i Hercegovina "fiktivna", ali i odgovorio kako podnosi ponižavanja Milorada Dodika. Podsjećamo, Dodik je u više navrata Inzka prozvao kukavicom, kriminalcem, ikebanom...

Najprije je bilo riječi o formiranju vlasti koje predstoji u našoj zemlji.

- Dobro sam, ali nisam zadovoljan. Neke stvari idu presporo. Poslije 13 mjeseci ne treba biti zahvalan na formiranju vlasti, ali osjeća se neko olakšanje. Rekao bih da su 60 posto šanse da ćemo dobiti vladu. Imamo mandatara koji u glavi ima već neke ljude, nažalost samo muške, a po zakonima Bosne i Hercegovine trebalo bi 40 posto žena. Malo sam tu skeptičan - govori Inzko.

Ukazao je kako mu je kao visokom predstavniku teško gutati negativne vijesti i probaviti ih, naglašava kako je loše što BiH ljudi sve više napuštaju, a zatim je odgovarao na pitanja vezana za Program reformi koje je Predsjedništvo BiH napisalo.

- To je paket koga još niko nije otvorio, koji je iza neke brave i to nije baš demokratski. Ali ako je zapečačen teško je komentarisati nešto što nisi vidio. Zadužen sam za civilne aspekte Dejtona, a ne vojne. Odlučit će NATO u Briselu. Kunem vam se, ne znam šta je u tom dokumentu, ne zna ni narod, ni Parlament ni RS šta tamo piše, jedino Predjedništvo će to poslati kada budemo imali Vladu BiH. Ja to nisam vidio, nisam ni NATO, ni baba Vanga - rekao je Inzko.

Nije mogao prešutjeti kako je šokiran izjavama Nebojše Radmanovića (SNSD).

- Radmanović za Bosnu i Hercegovinu kaže da je to fiktivna država, da ne postoji. Ako ne postoji od koga prima svaki mjesec plaću u Parlamentu Bosne i Hercegovine!? To je tužno i bezobrazno da se tako priča o svojoj zemlji. Tu mora nešto temeljito da se mijenja. To je neprihvatljivo i kršenje je Ustava - rekao je Inzko.

Upitan kako gleda na brutalne uvrede koje mu upućuje Milorad Dodik, u smislu da laže, da ima plaću 25.000 eura, da je ikebana koja ničemu ne služi, da se moraa njega plašiti.

- On kaže da sam smutljivac, mešetar, kriminalac. Dodik je kukavica. On je već rekao u martu 2012. godine da će me tužiti, u Beču. Ja još čekam.

Na konstataciju da skuplja pare za to, Inzko je odgovorio:

- Možda ću mu ja dati prilog. Ali gledajte, ima još jedna stvar. On je rekao da treba iskopati pokojnog Paddya Asdowna i da ga treba tužiti. Tu je prešao sve granice. O mrtvima se ne priča loše. Ja sam ostao bez teksta - rekao je Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.