open-navfaktor-logo
search
IEEE Kongres
Inženjeri iz Kalifornije, Australije, Holandije, Švicarske, Švedske, Hrvatske, Njemačke podučavat će bh. studente
Kongres će otvoriti ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson
20.11.2019. u 19:21
get url
text
Kongres će ove godine biti upriličen u Banja Luci

IEEE Kongres za studente i mlade profesionalce BiH 2019 (IEEE SYPC BiH 2019), njegovo četvrto izdanje, bit će upriličen u Banja Luci od 29. novembra do 1. decembra, a organizira ga najveće svjetsko tehničko profesionalno društvo Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), Fondacija budućnosti u BiH i Panevropski univerzitet "Apeiron".

Kongres će otvoriti ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i rektor Univerziteta "Apeiron", akademik Zoran Avramović.

Skup se ove godine održava pod sloganom "Vaša karijera počinje ovdje", a okupit će više od 200 učesnika iz BiH, ali i cijelog svijeta. Ovaj događaj je nadahnuće nove generacije inženjerskih i tehnoloških lidera.

Tri dana Kongresa obuhvataju predavanja vrhunskih eksperata iz Kalifornije, Australije, Holandije, Švicarske, Švedske, Hrvatske, Njemačke, kao i studentska izlaganja, mnogobrojne prilike za povezivanje te profesionalne radionice.

Kroz jedan od programa Kongresa - Innovation Expo, stipendisti Fondacije budućnosti u BiH imat će priliku da prikažu projekte na kojima su radili proteklih mjeseci, a koji uključuju prakse, te istraživačke i naučne radove.

Također, bit će održano i finalno prezentiranje ideja, koje su u proteklim sedmicama studenti širom zemlje razvijali u sklopu IEEE Innovation Nation projekta. Oni će imati mogućnost da ideje predstave potencijalnim domaćim i stranim investitorima, a samo najbolji će dobiti priliku da nastave raditi na svojim idejama sa IEEE i lokalnim inkubatorima s ciljem da postanu uspješni poduzetnici.

Prvi dan Kongresa, prije zvaničnog otvaranja, više od 150 studenata ići će u obilaske uspješnim lokalnim kompanijama.

Studenti će u tri dana događaja moći učestvovati na radionicama kao što su: Izrada i testiranje svog IoT uređaja, Kako od ideje doći do ličnog poslovnog uspjeha, Kako uz eksperte za komunikacije prevazići strah od javnog nastupa, Planiranje karijere, CV i motivacijska pisma - kako ih napisati i uticati na odluke, radionice koje će studente učiti o istraživanju, pisanju radova i pokretanju međunarodne karijere.

Objavljivanje rezultata i podjela nagrada studenata sa najboljim inovacijama predviđeni su za drugi dan Kongresa, saopćeno je iz Fondacije budućnosti u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.