open-navfaktor-logo
search
Dodatne ovlasti
Investicijski menadžeri u općinama: Zašto se imenuju isključivo načelnici?
Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo vijećnici su između ostalog usvojili Prijedlog odluke o imenovanju investicijskog menadžera ove općine.
14.03.2021. u 14:50
get url
text

Za investicijskog menadžera ove općine imenovan je načelnik Srđan Mandić. Međutim, Općina Centar nije jedini slučaj gdje je načelnik imenovan na ovu poziciju. Isti slučaj je sa općinama Novo Sarajevo i Stari Grad, gdje su na ove pozicije imenovani upravo načelnici Hasan Tanović i Ibrahim Hadžibajrić.

Šta je investicijski menadžer i zašto ga imaju samo pojedine općine u Kantonu Sarajevo?

Investicijski menadžer u ime investicione institucije ima ovlaštenje da investira, vrši transfer ili na drugi način upravlja javnim sredstvima poštujući principe sigurnosti, likvidnosti i disperzije rizika. Odgovoran je za tokove novca, upravlja fondom, odlučuje kada i u šta treba ulagati i kako još više unaprijediti poslovanje.

Općina Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo jedine su općine u Kantonu Sarajevo koje imenuju investicijske menadžere. U ove tri općine već godinama unazad za investicijskog menadžera imenuju se isključivo načelnici ovih općina.

Pitanje koje se nameće jeste zašto se za investicijske menadžere u navedenim općinama imenuju isključivo načelnici, a ne stručnjaci iz ovih oblasti. Zakon ne nalaže, ali i ne zabranjuje da ovu funkciju preuzme načelnik općine, međutim, za to postoje i uvjeti. Da bi imenovanje načelnika za investicijskog menadžera bilo zakonito, načelnik mora biti cerfiticiran za to od strane Komisije za vrijednosne papire, a također mu je potrebno i odgovarajuće iskustvo u investicijskom upravljanju. Teško je provjeriti da li ova tri načelnika imaju certifikate. Pokušali smo ih kontaktirati, međutim, nismo dobili odgovore.

Kontaktirali smo i nekoliko vijećnika u općinama u kojima se načelnik imenovao kao investicijski menadžer, međutim, zanimljivo je da nijedan vijećnik nije znao decidno objasniti kakve sve ovlasti donosi funkcija investicijskog menadžera.

- To je normalna stvar, već godinama se tako radi. Logično je da načelnik bude i investicijski menadžer jer svaka odluka na kraju ide njemu na potpis, za sve je on odgovoran - kazao je Nedžad Ajnadžić, koji je također bio imenovan za investicijskog menadžera dok je obnašao funkciju načelnika Općine Centar.

Jasno je da imenovanje za investicijske menadžere načelnicima daje mnogo veće ovlasti kada je u pitanju upravljanje finansijama i investicijama. Primjera radi, Zakon o investiranju javnih sredstava Federacije Bosne i Hercegovine, na koji se načelnici pozivaju prilikom imenovanja za investicijske menadžere, omogućava im da sami donose odluke o investiranju, ali i da za odobrene investicije ne snose odgovornost za načinjen gubitak ili smanjenje javnih sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.