Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je, u sklopu provedbe konkursne procedure za petak, 10. maja, zakazalo intervjue s kandidatima za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Na razgovor su pozvana četiri kanditata koji zadovoljavaju određene kriterije, a koji su se prijavili na konkurs za glavnog tužioca Tužitlaštva KS, raspisan 15. marta.

Prema nezvaničnim informacijama, za tu poziciju su konkurisali tužioci Tužilaštva KS - Sanin Bogunić, Sead Kreštalica, Sabina Sarajlija i Safet Hrapo.

Inače, pozicija glavnog tužioca Tužilaštva KS ostala je upražnjena, nakon što je Dalida Burzić, koja je tu dužnost obavljala u prethodnom periodu, odlukom VSTV-a BiH imenovana za sutkinju Suda BiH.

Burzić je na novu poziciju zvanično stupila 1. aprila, a za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu imenovana je njena zamjenica Anika Kešelj.

Prema utvrđenoj proceduri, kandidati za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva KS bi u sklopu intervjua trebali prezentirati vlastiti program rada, nakon čega se vrši njihovo bodovanje u skladu s novim aktima VSTV-a, odnosno novousvojenim kriterijima.

Kako su iz VSTV-a BiH ranije pojasnili, procedura se nastavlja na način da se na sjednici tog regulatornog tijela za poziciju glavnog tužitelja predlažu tri kandidata s liste uspješnih kandidata, a koji onda pred Vijećem izlažu program rada koji su ranije dostavili, odnosno prezentirali Komisiji za obavljanje intervjua.

Cjelokupna procedura završava se tako što VSTV kao kolektivno tijelo na sjednici donosi odluku o imenovanju na određenu poziciju.