INTERVJU – Sebastian Kurz: Evropa želi BiH

objavljeno: 08.07.2016. u 08:19

Proširenje kao takvo uopće se ne preispituje, a datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u vašoj zemlji i njihovoj volji za postizanjem kompromisa

Razgovarao Predrag Zvijerac

Bosna i Hercegovina formalno je predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji prije skoro šest mjeseci.

Evropska komisija, Vijeće i Parlament, ključne institucije EU-a dali su jasne uvjete i preporuke vlastima u našoj zemlji da, u skladu s Reformskom agendom, moraju ojačati pravosudni sistem, vladavinu prava, reformirati javnu upravu, ojačati institucije i ekonomiju kako bi postali zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji.

-Od 2015. godine vaša zemlja ponovno je na evropskom putu. Mnogo toga je postignuto. Što je najvažnije, određeni reformski koraci napokon su dogovoreni širom cijele zemlje – ocijenio je u ekskluzivnom intervjuu za Faktor Sebastian Kurz, austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove.

FAKTOR:  Možemo li očekivati da se zahtjev za članstvo BiH u EU nađe na stolu tokom slovačkog predsjedavanja Evropskom unijom?

KURZ: Ključno je zadržati sadašnji tempo. Jačanje vladavine prava i smanjenje ogromne administracije te poboljšanje učinkovitosti institucija su već na dnevnom redu – to nije jednostavan zadatak, no to je apsolutno potrebno kako bi se biznisu dala šansa za razvoj te stvorila radna mjesta za ljude u vašoj zemlji. Što se tiče uzimanja u razmatranje zahtjeva BiH za članstvo u Uniji, prije toga se moraju ispuniti dobro poznati uvjeti (prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a uvođenjem novih, dodatnih kvota za bescarinski uvoz zbog ulaska Hrvatske u EU te Mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u BiH, op.a.). Nadam se da će vaše vlade uskoro pronaći održivo rješenje kako bismo mogli čim prije razmotriti vaš zahtjev za članstvo. Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u vašoj zemlji i njihovoj volji za postizanjem kompromisa.

 

FAKTOR: “Brexit”, izbjeglička/migrantska kriza i ekonomski metež zadaju glavobolju EU. Može li se dogoditi da zahtjev BiH za članstvo i pregovori drugih država kandidatkinja budu stavljeni na čekanje?

KURZ: Kad jedna od najvećih zemalja članica odluči napustiti Evropsku uniju, kamen na kamenu ne može ostati. Poruka je jasna: Ljudi su dramatično izgubili povjerenje u EU i aktuelnu politiku općenito. Oni sumnjaju da EU ima kapacitet riješiti stvarne probleme. Britanski birači su prepoznali slabosti i mnogo nedovršenog posla. Ipak, nijedan od velikih izazova s kojima se EU danas suočava – bilo da govorimo o izbjegličkoj krizi bilo o krizi eura – ne događa se zbog proširenja Unije. Proširenje kao takvo uopće se ne preispituje, uprkos sumnjičavosti u nekim zemljama članicama. Drago mi je što su Berlinski proces i Konferencija u Parizu (održana u utorak, op. a.) još jednom potcrtali našu snažnu opredijeljenost za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU.

FAKTOR: Predsjednik Evropske komisije gospodin Jean-Claude Juncker, kad je imenovan 2014. godine, rekao je da “neće biti proširenja u sljedećih pet godina” jer nijedna zemlja kandidatkinja neće ispuniti uvjete tokom mandata eve Komisije. Ujedinjeno kraljevstvo je glasalo za izlazak. Može li to “nahraniti neprijateljstvo” prema proširenju u drugim zemljama članicama EU-a?

KURZ: Imajući u vidu da su posljednji pregovori o pristupanju EU (s Republikom Hrvatskom, op. a.) trajali oko deset godina, predsjednik Evropske komisije je bio, formalno gledajući, upravu. No, u suštini, na zemljama kandidatima je da ispune mjerila i unaprijede pregovore brzim i nepovratnim reformama svoje administracije, pravnog sistema i ekonomskog okruženja. Integracija u EU je dugoročni projekt. On zahtjeva čvrstu opredijeljenost za promjene i reforme od svih političkih aktera uključenih u taj proces. Uvjeren sam da je budućnost Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

(Faktor.ba/Fotio: EPA)