INTERVJU - Salko Bukvarević: Registar boraca može biti javan ako to izglasa Parlament

objavljeno: 29.01.2018. u 19:30

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, je u intervjuu za Faktor objasnio zašto danas objavljeni jedinstveni registar korisnika boračko - invalidske zaštite nije dostupan široj javnosti, već samo institucijama u Bosni i Hercegovini.

On je ovom prilikom rekao da se i to može promijeniti ukoliko u Parlamentu Federacije BiH bude dovoljno ruku za izmjenu Zakona o osnovnim pravima branilaca. Odgovorio je na pitanje da li je moguće uspostaviti registar koji će konačno pokazati koliko je zapravo pripadnika Oružanih snaga.

Današnje uspostavljanje jedinstvenog registra korisnika boračko - invalidske zaštite Federalnog ministarstva za boračka pitanja izazvalo je mnogo bure, jer dio javnosti smatra kako Registar treba da bude javan. Da u njega imaju uvid svi, a ne samo institucije u Bosni i Hercegovini. Kako to komentirate?

- Zakonom o osnovnim pravima branilaca koji je prošle godine usvojen u Parlamentu FBiH je definisao šta i na koji način možemo uraditi kada je riječ o Registru. Zakonu je prethodio upit Agenciji za zaštitu ličnih podataka, čime je definisano šta je obaveza ovog ministarstva, da uspostavi registar i da ga stavi na raspolaganje institucijama u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je BiH komplikovana u svakom pogledu, a pogotovo u boračkom. Da su oružane snage sastavljene iz više komponenti, da imamo potpuno otvorena određena pitanja, Parlament i zastupnici, odnosno, delegati su se opredijelili za ovakvo rješenje. Mi u Ministarstvu i Vladi FBiH moramo poštovati ono što je zakonom predviđeno. I to je moj odgovor. Sve što je zakonom predviđeno Ministarstvo je realiziralo i tako ćemo i nastaviti.

Da li postoji način da se utvrdi ko su lažni borci? Naime, borci traže da se objavi registar u kojem će se tačno znati koliko je zapravo demobilisanih boraca, da li ih je, na primjer, 270 ili 300 hiljada?

- Mi smo danas i gospodinu Dunoviću (Milan Dunović, potpredsjednik FBiH koji je odbio primiti šifre za pristupne kodove Registru jer u njemu nema spiska branilaca), sve objasnili, kao i svima. Sve te vojne evidencije se nalaze u Ministarstvu za boračka pitanja. Vi danas ako ste bili pripadnik oružanih snaga, odete u svoju općinu, odjel za vojne evidencije i izvadite svoju potvrdu koliko ste bili pripadnik. Dakle, kroz ovaj jedinstveni registar bit će i spisak pripadnika oružanih snaga. Taj spisak je definisalo Federalno ministarstvo odbrane na osnovu evidencija koje su vodile vojne jednice i predalo Federalnom ministarstvu za boračka pitanja, kada se to ministarstvo ugasilo. Prema tome, bit će i taj kompletan spisak sačinjen i dostavljen institucijama u Bosni i Hercegovini. Svako ko misli da se tamo nalazi neko ko ne bi trebao, imat će mogućnost da ga prijavi putem maila ili telefona. Nakon toga će institucije u BiH raditi svoj posao.

Može li da se izmjeniti Zakon o osnovnim pravima branilaca kako bi svaki građanin ove zemlje mogao pogledati registar, ime i prezime nosilaca naknada, kao i onih koji se vode kao pripadnici oružanih snaga?

- Ja mislim da je moguće, a za to treba parlamentarna procedura, većina ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Još jednom podvlačim da je registar korisnika najpotrebniji institucijama u BiH da bi mogli doći do onih u stanju potrebe koji nikada ništa nisu dobili. To je naš glavni cilj. Ukoliko u Parlamentu FBiH izglasaju drugačiji pristup, Ministarstvo će biti dužno da ga provodi.