INTERVJU - Mirza Varatanović: Nakon uspjeha u BiH, osvajamo regiju i svijet

objavljeno: 14.09.2016. u 12:22

Kompanija trenutno radi višemilionski projekat u Srbiji, a kao podizvođač firma učestvuje u izgradnji autoputa Bar – Boljare u Crnoj Gori.

Razgovarao: KENAN SILAJDŽIJA

Međunarodni monetarni fond nedavno je odoborio više od milijardu KM kredita Bosni i Hercegovini, a najveći dio novca predviđen je za nastavak izgradnje autoputa Koridor Vc. Ovaj najveći infrastrukturni projekat u BiH u posljednjih 20 godina omogućio je brži razvoj i drugih privrednih grana.

Pored glavnih izvođača, mnogi drugi podizvođači radova iz raznih oblasti dali su svoj doprinos u izgradnji autoputa. Jedna od takvih firmi je i BS Telecom Solutions koja je izgradila i implementirala sistem nadzora i upravljanja na Koridoru Vc od Tarčina do Zenice.

Direktor firme BS Telecom Solutions Mirza Varatanović u intervjuu za Faktor, između ostalog, govori o nastavku izgradnje Koridora VC, poslovnim planovima, razvoju kompanije i drugo.

Faktor: MMF je upravo odobrio više od milijardu KM kredita za BiH, a najveći dio tog novca odnosi se na izgradnju Koridora Vc. Vidite li svoju šansu u ovom projektu i šta BS Telekom Solutions može ponuditi?

Varatanović: Mi smo IT kompanija, koja je potekla iz posla sa telekomunikacijama. Pokrivamo širok spektar IT proizvoda, od čega su naša dva glavna proizvoda: sistem za upravljanje i nadzor autocestom „BS Husky“ i CRM rješenje koje smo razvili uz partnerstvo sa američkom korporacijom Oracle. Sistem Oracle siebel CRM nam je uz BS Husky glavni proizvod. Radimo još sisteme naplate i „business inteligence“ sisteme. Uz naš kvalitet, konkurentnu cijenu i orginalan proizvod, kao i uz stečene reference koje smo ostvarili do sada na izgradnji Koridora Vc, možemo sigurno odgovoriti zahtjevima. Posebno naš sistem nadzora puteva „BS Husky“ je primjenjiv, a koriste ga JP Autoceste Federacije BiH.

Faktor: Kako ocjenjujete poslovnu 2016. godinu i jeste li ostvarili većinu planiranih obaveza?

Varatanović: U ovoj godini realizirali smo oko 90 posto potpisanih ugovora. Imamo višemilionski posao kojeg trenutno radimo u Srbiji zajedno sa azerbejdžanskom firmom Azvirt. Također, učestvujemo u izgradnji autoputa Bar – Boljare u Crnoj Gori, kao podizvođač. Između 40 i 50 posto naše proizvodnje ide na izvoz. U 2017. trebali bismo ostvariti rast između pet i deset posto u odnosu na 2016. godinu. Optimizam baziramo na nastavku projekata koje realiziramo u susjednim zemljama, ali i najavi nastavka izgradnje Koridora Vc.

Faktor: Koliko trenutno imate zaposlenih u BS Telecom Solutionsu i jesu li planirana nova zapošljavanja s obzirom na širenje posla?

Varatanović: Trenutno imamo 63 radnika, za koje smatramo da su naša najveća vrijednost. Stalno ulažemo u njihov razvoj, a otvoreni smo za nove kolege. Plan je da svake godine zapošljavamo po dva diplomirana inženjera, te dva studenta završnih godina inženjerske struke, kojima pružamo priliku školovanja uz rad.

Faktor: Ko su Vam najznačajniji partneri u zemlji i svijetu?

Varatanović: Ako govorimo o velikim infrastrukturnim projektima to su Cengiz, Strabag, Euro-asfalt i Hering. Kada ove građevinske kompanije učestvuju u određenom projektu, mi se pojavljujemo kao podizvođač radova, specijaliziran za sisteme nadzora, sigurnosti i komunikacija na autoputevima. U Srbiji trenutno radimo jedan posao sa azerbejdžanskom firmom Azvirt. Od IT firmi sarađujemo sa Oracleom, čiji smo zlatni partner, a tu su i Microsoft, Cisco, te druge kompanije.

(Faktor.ba/Foto: V. Hasanbegović)