Intervju-Midhat Husić, načelnik općine Banovići: SDA će odnijeti apsolutnu pobjedu

objavljeno: 29.06.2016. u 20:55

Područje općine bit će veliko gradilište, planirani su brojni projekti i intervencije, u što će biti uloženo blizu četiri miliona maraka. Najavljena gradnja termoelektrane historijski je projekat za Banoviće.

Razgovarao: Samir KARIĆ

Midhat Husić se na čelu banovićke općine, najjačeg SDA-ovog uporišta, nalazi dvije godine. U razgovoru za Faktor govorio je o višemilionskim investicijama, brojnim projektima, planovima za budućnost, ali i o jednom od najvećih projekata u zemlji – termoelektrani. Govorio je i o tome šta očekuje na oktobarskim izborima.

FAKTOR: Načelniče, nedavno se pojavila informacija da je na području općine Banovići u toku realizacija 126 projekata u svim mjesnim zajednicama, koji koštaju oko četiri miliona maraka. Na koji način se ovi projekti finansiraju i možete li izdvojiti neke od najvažnijih?

HUSIĆ: Područje općine Banovići bit će veliko gradilište. Planirali smo ove godine provesti blizu 130 važnih aktivnosti, koje trebaju rezultirati implementacijom blizu 30 infrastrukturnih projekata i isto toliko intervencija u svim mjesnim zajednicama. Svi ovi projekti će se finansirati iz budžeta Općine i sredstava viših nivoa vlasti koja smo osigurali. Ukupno ćemo za ove projekte utrošiti blizu tri miliona KM. Projekat “Izgradnja kružnog toka” vrijednosti blizu milion i po KM finansira Direkcija cesta TK, tako da možemo reći da će se ove godine za projekte na području općine utrošiti blizu četiri miliona KM. Svaki projekat doprinosi rješavanju određenih problema i kvalitetnijem životu građana. Ipak bih izdvojio poboljšanje putne infrastrukture u mjesnim zajednicama, gdje ćemo uložiti blizu 800.000 KM u izgradnju devet dionica, zatim izgradnju kanalizacionog kolektora u dužini dva kilometra za potrebe MZ Stražbenica i Podgorje. Tu je još izgradnja Trga žrtava Srebrenice III faza, regulacija vodotoka u gradskom području i mnogi drugi. Isto tako, važno je istaći da ove godine planiramo samo u tehničku dokumentaciju utrošiti blizu 350.000 KM.

FAKTOR: Sigurno da je najveći projekat posljednjih decenija izgradnja termoelektrane, koja će biti i jedan od najvećih projekata u zemlji. Koliko će se ova investicija od milijardu maraka odraziti na općinski budžet, ali i generalno na poslovnu klimu na području općine i zapošljavanje ljudi?

HUSIĆ: To je historijski projekat za Banoviće, prije svega što je njegova realizacija garant da će se na ovim prostorima još 100 godina kopati ugalj i proizvoditi struja. Sigurno je da će realizacija ovog projekta imati pozitivne efekte na budžet Općine, ali i na kompletnu situaciju u lokalnoj zajednici. Pored zapošljavanja, ovakav projekat privlači i druge investitore koji tu vide svoj interes. U tom kontekstu već pripremamo lokaciju u neposrednoj blizini buduće termoelektrane za izgradnju poduzetničke zone. Ne možemo zanemariti ni projekat izgradnje cementare, koji je također važan i koji je dobio podršku Federalne vlade.

FAKTOR: S obzirom na to da ste u načelničkoj utrci pobijedili prije dvije godine, na prijevremenim izborima, koliko ste zadovoljni urađenim poslom u protekle dvije godine? Šta biste najviše izdvojili i šta ste eventualno mogli više uraditi?

HUSIĆ: S obzirom na zatečeno stanje u budžetu i milionske obaveze, zadovoljan sam onim što je učinjeno, pogotovo činjenicom da nismo zaostajali u realizaciji kapitalnih projekata. Pored toga, redovno smo servisirali kreditne obaveze koje godišnje otplaćujemo u iznosu 750.000 KM i one su sve ovo vrijeme zapravo i najveći teret. Popravljeno je i stanje u svim javnim preduzećima gdje se našlo prostora i za dodatna investiranja u opremu, dok je funkcionisanje javnih ustanova podignuto na viši nivo. U prethodne dvije godine učinjeno je mnogo, te se ovom prilikom zahvaljujem svojim saradnicima na uloženom trudu, općinskim vijećnicima na razumijevanju i podršci, zastupnicima viših nivoa vlasti koji su pomogli projekte, kao i nosiocima izvršnih funkcija na višim nivoima vlasti.

FAKTOR: I na kraju, možda je i suvišno pitanje: šta očekujete na lokalnim izborima u oktobru? Prije dvije godine ste osvojili nevjerovatnih 94,12 posto glasova, dok SDA u Općinskom vijeću, od ukupno 23 vijećnika, ima 17 vijećnika ili 73,48 posto.

HUSIĆ: Na lokalnim izborima koji predstoje očekujem ubjedljivu, odnosno apsolutnu pobjedu SDA. Razlog za ovakav optimizam leži u činjenici da smo mnogo toga uradili u prethodnom periodu, zatim zbog svega onoga za što su stvorene pretpostavke i šta će se uraditi u periodu pred nama. SDA ima apsolutnu podršku građana Banovića i u tom kontekstu je očekivati čak i bolji rezultat i više glasova za SDA. Siguran sam da ćemo u narednom periodu zajedno mnogo uraditi i da Banoviće i naše građane čeka bolja budućnost.

FAKTOR: Najavljena je i toplifikacija grada te rekonstrukcija postojeće mreže? Kada bi do toga moglo doći?

HUSIĆ: Projektom izgradnje TE planirano je da se područje grada i nekih prigradskih mjesnih zajednica može snabdijevati toplotnom energijom. Već poduzimamo aktivnosti da ovakvu mogućnost dočekamo spremni. U izradi je glavni projekat daljinskog zagrijavanja područja grada, a po njegovom okončanju znat ćemo tačno o kolikoj investiciji se radi. Također, već sada stvaramo pretpostavke da sljedeće godine počnemo s rekonstrukcijom postojeće mreže.

(Faktor.ba)