INTERVJU – James Appathurai: Sigurnost BiH je briga NATO-a

objavljeno: 06.06.2016. u 22:00

Naše opredjeljenje je da brinemo o stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona. U mnogo slučajeva NATO i Bosna i Hercegovina imaju iste sigurnosne izazove i brige, uključujući terorizam, nasilni ekstremizam, ali i mogućnost da se krize sa istoka i juga preliju i na Balkan

Razgovarao: ALMIR ŠEĆKANOVIĆ

Nakon predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji pred našoj zemljom je još jedan ovogodišnji zadatak – aktiviranje akcionog plana za pristupanje NATO-u, poznatiji po skraćenici MAP. Članovi Predsjedništva najavljuju da bi se to aktiviranje moglo desiti već na julskom samitu ministara vanjskih poslova NATO-a.

O šansama za takav rasplet, sigurnosti u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, te rastućem utjecaju Rusije u ovom dijelu svijeta za Faktor govori James Appathurai, pomoćnik generalnog sekretara Saveza za političke odnose i sigurnosnu politiku.

FAKTOR: Vlasti u Bosni i Hercegovini najavile su da će zemlja aktivirati akcioni plan za pristupanje NATO-u (MAP) na predstojećem samitu ministara vanjskih poslova u Varšavi. Da li je Bosna i Hercegovina spremna za taj korak, s obzirom da nije ispunjeno nekoliko ključnih uslova, prije svega konačna lista vojnih objekata?

APPATHURAI: NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugu historiju saradnje u raznim oblastima. Radimo zajedno na izgradnji mira u Afganistanu, naše vojne snage šire svoj obim saradnje, a naši lideri održavaju visok nivo dijaloga. Bosanskohercegovački centar za mirovne operacije, akreditovan od strane NATO-a, nudi treninge za naše saveznike i partnere. NATO, također, daje podršku reformama koje Bosna i Hercegovina provodi u raznim oblastima, uključujući reforme odbrane, sigurnosnih struktura, te sektora planiranja hitnih situacija.

Kada govorimo o MAP-u bitno je istaknuti da je BiH već sada zemlja koja ima MAP. No, upis nepokretne vojne imovine na državu, što je zatraženo 2010. godine u Talinu, ostaje ključni uslov kako bi NATO prihvatio prvi godišnji nacionalni program reformi (prvi nacionalni program reformi je prva faza MAP-a op. A.Š.). Ostvaren je napredak kada je riječ o upisu vojne imovine i NATO je zaista sretan zbog toga, ali i zbog drugog napretka u BiH, koji je očigledan. Podsjetit ću Vas da su u decembru prošle godine ministri vanjskih poslova NATO-a još jednom potvrdili podršku stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine, ohrabrili lidere da nastave sa provedbom reformi, ali i ponovili da aktiviranje MAP-a ostaje naš cilj. I mi ostajemo pri tim principima.

FAKTOR: Članstvo u NATO-u za Bosnu i Hercegovinu je i pitanje sigurnosti, posebno nakon agresije koju je zemlja preživjela početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Kako bi ocijenili aktuelnu sigurnosnu situaciju u BiH i na Balkanu?

APPATHURAI: Pozitivne promjene su se desile u tom regionu u proteklih dvadeset godina. Naše opredjeljenje je da brinemo o stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona. U mnogo slučajeva NATO i Bosna i Hercegovina imaju iste sigurnosne izazove i brige, uključujući terorizam, nasilni ekstremizam, ali i mogućnost da se krize sa istoka i juga preliju i na Balkan. Mi već sada radimo sa Bosnom i Hercegovinom u borbi protiv mnogih od ovih prijetnji za sigurnost. Kako bi se izborili sa ovim izazovima potrebno je jačanje vojnih i sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

FAKTOR: Koliko je Balkan važan za NATO Savez?

APPATHURAI: Sve članice Saveza napominju da je Balkan od strateške važnosti za NATO. I sve članice imaju prijateljske odnose sa zemljama tog regiona. NATO već dvadeset godina pokazuje svoju podršku Balkanu. Ponekad je ta podrška u vidu vojnih operacija, koje su uvijek imale za cilj sprečavanje i zaustavljanje etničkog nasilja i konflikta, te promociju stabilnosti i sigurnosti. Nas također raduje saradnja između zemalja, a znate da radimo sa zemljama koje zaista žele biti dio našeg Saveza.

FAKTOR: Rusija ima veliki utjecaj u nekoliko zemalja regiona, posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori. Da li je taj utjecaj prijetnja NATO-ovim interesima u ovom dijelu svijeta?

APPATHURAI: Ne. Nipošto. NATO ne gleda međunarodne odnose kao “nulti zbir“. Naša jedina briga je da zemlje regiona imaju mogućnost da same donesu najbolje odluke za sebe. Mi vjerujemo da reforme i euroatlanske integracije garantuju najbolju budućnost za ljude sa Zapadnog Balkana

FAKTOR: Kada govorimo o odnosima između NATO-a i Rusije ključna tema je Ukrajina. Neki izvještaji pokazuju da ruske snage šalju trupe u istočnu Ukrajinu. Može li NATO zaštititi tu zemlju? Šta je crvena linija za Rusiju u slučaju ukrajinskog sukoba?

APPATHURAI: NATO vjeruje u suverenu, nezavisnu i stabilnu Ukrajinu. Na samitu lidera NATO-a, u Velsu 2014. godine, osudili smo rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i zatražili da se Rusija počne ponašati u skladu sa međunarodnim zakonima i svojim međunarodnim obavezama. To podrazumijeva povlačenje svoje ilegalne i nelegitimne odluke o aneksiji Krima, koju NATO ne priznaje i neće priznati nikada.

Prema Mirovnom sporazumu iz Minska, Rusija mora zaustaviti kontinuiranu destabilizaciju istočne Ukrajine kroz političku, vojnu i finansijsku podršku pobunjenicima. Rusija mora povući svoju opremu i trupe sa teritorije Ukrajine i sa granice između dvije zemlje.

Od početka krize, i kao odgovor na agresivnu politiku Rusije, NATO je snažno stao uz Ukrajinu i pojačao svoje aktivnosti na jačanju kapaciteta u toj zemlji.

(Faktor.ba/Foto: EPA)