INTERVJU – Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH: Do prekida programa BHRT-a ne smije doći

objavljeno: 06.06.2016. u 19:36

I same sindikalne organizacije BHRT-a u svojim istupima naglašavaju da ne smije doći do prekida programa, rekao Ismir Jusko.

Razgovarala Elma Duvnjak – Šalaka

Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u svjetlu posljednjih događanja u vezi sa BHRT-om još jednom je u intervjuu za naš list potcrtao da do prekida programa ne smije doći. Govoreći o formiranju Interresorne grupe čiji će zadatak biti analiziranje primjene postojećeg Zakona o javnom RTV sistemu BiH, kaže kako će već u ponedjeljak intervenisati, provjeriti zašto nisu dostavljena sva imena učesnika rada u grupi. Jusko se osvrnuo i na predstojeći Samit zemalja zapadnog Balkana koji će se održati u Parizu 4. jula i objasnio šta naša zemlja mora učiniti, da bi se dostojno predstavili na Samitu.

FAKTOR : Već ranije ste rekli da se opstanak BHRT-a ne smije dovesti u pitanje. Da li to definitivno znači da oni neće prekinuti emitiranje programa 30. juna?

JUSKO: I same sindikalne organizacije BHRT-a u svojim istupima naglašavaju da ne smije doći do prekida programa. Naime, o prekidu programa i o stvarima koje se tiču Javnog radiotelevizijskog servisa, odnosno BHRT-a, odlučuje Zastupnički dom BiH koji je i osnivač. I pored toga što je stanje izuzetno teško, do prekida programa državne televizije ne smije doći.

FAKTOR: Kada Interresorna grupa, čiji je zadatak da u potpunosti analizira primjenu postojećeg Zakona o javnom RTV servisu, treba početi sa radom? I kako komentirate činjenicu da Upravni odbor BHRT-a još uvijek nije poslao odgovor na poziv za učešće u radu ove grupe?

JUSKO: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH doslovno je sat vremena po dobijenom zaključku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine poslalo dopis svim nadležnim institucijama da delegiraju svoje članove resorne grupe. Do ovog momenta u Ministarstvo nisu pristigla sva imena, te ćemo već u ponedjeljak intervenisati da vidimo zašto ista nisu dostavljena. Sa svoje strane, Ministarstvo je urgentno završilo svoj dio posla, sad očekujemo da drugi delegiraju imena za Interresornu grupu.

FAKTOR: Da li je odluka Upravnog odbora BHRT-a nezakonita s obzirom da tu odluku može donijeti samo osnivač Parlament BiH?

JUSKO: Kao što smo već objasnili, o prekidu programa ne odlučuje Upravni odbor, već osnivač, a to je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

FAKTOR: U Parizu 4. jula se održava Samit zemalja zapadnog Balkana na kojoj učestvuje i naša zemlja, pa nam recite značaj samita za našu zemlju s aspekta saobraćaja. Naime, Bosna i Hercegovina je do ovog samita trebala izraditi strategiju saobraćaja. Šta je do sada urađeno po tom pitanju?

JUSKO: Sa danom moga imenovanja u Ministarstvo komunikacija i prometa BiH rečeno mi je da je prioritet broj jedan transportna strategija, zbog čega smo sve naše kapacitete usmjerili prema tom cilju konstantno radeći, uključujući i vikende da bismo završili na vrijeme.
Okvirna strategija transporta Bosne i Hercegovine bit će planski okvirni dokument za prometnu i infrastrukturnu mrežu u Bosni i Hercegovini. Sadržavat će strukturne prijedloge za razvoj prometnog sektora, kao i programe za nadogradnju kapaciteta, a sve s ciljem usklađivanja sa dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Evropske unije iz područja prometa.

FAKTOR: Možete li nam reći šta je cilj Okvirne strategije za BiH?

JUSKO: Cilj ove strategije, koja se zasniva na sektorskim strateškim dokumentima entiteta i Distrikta Brčko, jeste da osigura relevantne informacije i analizu prometnog sektora u našoj zemlji na svim nivoima. Te da predstavi dugoročnu viziju planova, u vezi sa prometom i prometnom infrastrukturom svih nivoa vlasti, sa posebnim osvrtom na obaveze iz procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i učestvovanje naše zemlje u regionalnim prometnim organizacijama.

FAKTOR: Kada očekujete postizanje saglasnosti na entitetskim nivoima?

JUSKO: Tokom sljedeće sedmice očekujemo da se postignu saglasnosti kako bi se rad na izradi Okvirne strategije transporta za Bosnu i Hercegovinu za period do 2030. godine okončao do kraja mjeseca. Na ovaj način bismo ispunili sve pretpostavke za uspješno predstavljanje Bosne i Hercegovine za oblast prometa na predstojećem Samitu u Parizu. Ovom dinamikom kojom Ministarstvo sada radi uvjeren sam da ćemo započeti projekat moći završiti do navedenog datuma.

(Faktor.ba/Foto: M. Živojević)