INTERVJU - Himzo Smajić: Za vodne objekte izdvojit ćemo 6,5 miliona KM

objavljeno: 11.10.2016. u 08:06

U toku je realizacija poticaja poljoprivredi za ovu godinu i mogu reći da su već sada evidentni pomaci, poručio je ministar Smajić

Razgovarao Nedžad Glibo

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona u posljednje dvije godine uradilo je jako puno na sređivanju stanja u ovoj oblasti. Stalno nezadovoljstvo poljoprivrednika koje je bilo u proteklom periodu zamijenio je dijalog i obostrani pokušaj da se stanje riješi i popravi. Napori oba partnera urodili su plodom, te je stanje sada mnogo bolje, a ministar Himzo Smajić tvrdi da je sa saradnicima uspio dosta toga uraditi i u drugim oblastima koje su u njihovoj nadležnosti. I pored ovakvih rezultata, postoji prostor za još veći rad i napredak. U razgovoru za Faktor ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ZDK Himzo Smajić iznosi rezultate dosadašnjeg rada, probleme sa kojima se susreće u radu, kao i planove za budućnost.

FAKTOR: Koji su ključni projekti koje ste uradili, a koje biste posebno izdvojili tokom dosadašnjeg mandata?

SMAJIĆ: Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona u okviru svojih nadležnosti u toku 2015. i 2016. godine realiziralo je značajne projekte. Vrijednost ovih projekata iz sektora vodoprivrede u toku 2015. godine iznosi 3,6 miliona KM, isti se odnose na izradu projektne dokumentacije za vodne objekte na području kantona, kao i finansiranje izgradnje ili rekonstrukcije vodnih objekata. U ovoj godini za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od 6,5 miliona KM i realizacija većine ovih projekata koje su općine kandidirale je u toku. U okviru programa  poticaja poljoprivredne proizvodnje iz budžeta Kantona za prošlu godinu realizirana su sredstva u iznosu od dva miliona KM u svrhu podrške animalnoj i biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji, podrške prerađivačima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda, podrške kapitalnim ulaganjima i podrške određenim projektima. U toku je realizacija poticaja poljoprivredi za ovu godinu i mogu reći da su već sada evidentni pomaci.

FAKTOR: Sa kojim se problemima u radu suočavate i na koji način ih rješavate?

SMAJIĆ: Stanje u budžetu, nelikvidnost, obaveze za neisplaćene poticaje, saradnja sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača, samo su neki od problema koje sam naslijedio preuzimanjem ove funkcije. Smatram da je stanje puno bolje i da u skladu sa mogućnostima i prioritetima imamo pomaka i u izmirenju obaveza za poticaje, a saradnja s udruženjima poljoprivrednih proizvođača je na zavidnom nivou.

FAKTOR: Izmjene kojih zakona ili donošenje kojih novih zakona ste inicirali tokom svog mandata?

SMAJIĆ: Oblasti iz nadležnosti Ministarstva su uglavnom uređene propisima sa viših nivoa i dopunjene propisima sa kantonalnog nivoa. U dosadašnjem radu kao problem predstavljalo nam je nepostojanje Zakona o šumama na federalnom nivou. U prošloj godini je od Skupštine ZDK, od koje imamo odličnu podršku, upućena Inicijativa za donošenje ovog zakona i nadam se da će ovaj zakon biti donešen što prije.

FAKTOR: Kako je biti ministar u kantonu poznatom kao industrijsko središte BiH, te koje biste regije ZDK izdvojili da imaju veliku razvojnu šansu u poljoprivredi?

SMAJIĆ: Naš kanton je prepoznatljiv kao industrijsko središte BiH. Određeni pokazatelji izvoza, industrijske proizvodnje i zaposlenosti po sektorima to i potvrđuju. Mišljenja sam da poljoprivreda ima veoma važnu ulogu u ukupnom razvoju Zeničko-dobojskog kantona. Određeni sektori u poljoprivrednoj proizvodnji imaju perspektivu, ovdje bih izdvojio mljekarstvo, peradarstvo, proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, proizvodnju jagodičastog voća. U poticanju poljoprivredne proizvodnje vodimo računa o perspektivnim poljoprivrednim proizvodnjama u kojima je moguće samozapošljavanje i ostvarenje dodatnog dohotka za osobe koje imaju druga primanja. U toku ove dvije godine evidentni su značajni pomaci u određenim granama. Ovdje treba izdvojiti povećanje rashladnih kapaciteta i broja otkupljivača jagodičastog voća, povećanje broja i kapaciteta za tov pilića-brojlera, povećanje kapacitet za preradu pilećeg mesa, povećanje površina pod zasadima jagodičastog voća, povećanje registriranih obrta u mljekarstvu i plasteničkoj proizvodnji. Pored ovih, Zeničko-dobojski kanton ima izuzetan potencijal za proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja.

(Faktor.ba/ Foto: B. Mahmić)