INTERVJU-Fadil Novalić: Zbog Parlamenta neće biti povećanja penzija, neka zasjedaju za vikend

objavljeno: 29.12.2017. u 12:40

Zbog nedonošenja novog zakona o PIO-u u Parlamentu FBiH nema povećanja penzija, a što je još gore, bit će ugrožene i isplate sadašnjih penzija, upozorio je Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, u intervjuu za Faktor.

Dalje, Novalić je rekao kako neusvajanje budžeta FBiH za 2018. godinu ozbiljno ugrožava privredu i razvoj Federacije i da se zbog toga mora po svaku cijenu izbjeći privremeno finansiranje. Osvrnuo se i na blokade u Parlamentu naglasivši da parlamentarci moraju početi raditi svoj posao, te da je Parlament slaba tačka reformskih procesa u Federaciji.

S obzirom na to da novi zakon o PIO-u predviđa povećanje penzija za deset, odnosno, pet posto, a on nije usvojen na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma, da li će biti povećanja januarskih penzija?

- Naravno da neće biti. Štaviše, bez novog zakona ugrožene će biti i isplate sadašnjih iznosa penzija. Toga su svjesni i penzioneri koji su insistirali da procedura usvajanja zakona bude okončana do kraja godine. Dogodilo se, nažalost, drugačije.

Koliko Federacija BiH, država, u globalu gubi zbog daljnje primjene sadašnjeg zakona o PIO-u?

- Sadašnji Zakon o PIO-u je učinio penzioni sistem neodrživim. Vlada Federacije jeste uspjela smanjiti deficit penzionog fonda uz pomoć kratkoročnih i srednjeročnih mjera. No, dugoročno samo temeljita reforma garantuje redovnost isplate penzija. Ja sam već jednom prilikom rekao da bez novog zakona ne mogu garantovati da više od 400 hiljada penzionera neće u jednom trenutku ostati bez primanja.

Možete li pojasniti šta će se sada dešavati sa tim zakonom, kao i izmjenama Zakona o policijskim službenicima? Očekujete li da će to biti usvojeno u januaru i kakvi, eventualno, problemi proizilaze iz toga što ovi zakoni nisu prošli u Parlamentu u 2017. godini?

- Naravno da mi od novog zakona nećemo odustati i tražit ću da se on nađe na dnevnom redu naredne sjednice Parlamenta.

Kada će Vlada donijeti odluku o privremenom finansiranju, da nam prokomentirate neusvajanje budžeta za 2018. godinu u Federalnom parlamentu?

- Ja sam se danas obratio predsjedavajućim oba doma Federalnog parlamenta i zatražio od njih da sazovu sjednice Zastupničkog i Doma naroda tokom ovog vikenda. Po svaku cijenu moramo izbjeći privremeno finansiranje. Neusvajanje budžeta za narednu godinu ozbiljno ugrožava našu privredu i razvoj i mi to sebi ne smijemo dopustiti.

Jučer su i neki zastupnici komentirali da je ministrica Jelka Milićevć, odnosno Vlada FBiH, pripremila dobar budžet, da se mnogo radilo na tome, ali da je Parlament zakazao zbog odnosa među zastupnicima, odnosno strankama?

- Nije ovo prvi put da se nalazimo u ovakvoj situaciji. Ova Vlada je pripremila brojne kvalitetne zakone i oni se nažalost još nalaze na čekanju. Mogu slobodno reći da je Parlament slaba tačka reformskih procesa u Federaciji.

Da li se loši odnosi među koalicionim partnerima u Parlamentu FBiH odražavaju na odnose među ministrima iz ovih stranaka?

- Ja sam u više navrata rekao da Vlada Federacije funkcionira kao tim, bez obzira na sve političke turbulencije u državi. Nema među nama nikakvih nepotrebnih rasprava, svako radi svoj posao na najbolji mogući način. Mislim da je ovo naš veliki uspjeh. Vidjeli ste uostalom jučer da iako se Klub HDZ-a nije pojavio na sjednici Zastupničkog doma, ministrica Jelka Milićević je bila tu.

Kako komentirate činjenicu da je Federalna vlada u ovoj godini uradila mnogo posla kada je riječ o donošenju zakona, uredbi, a da sve to, nažalost, stoji u Parlamentu?

- Razočaran sam i pomalo frustriran činjenicom da čitav naš naporan rad je blokiran zbog neriješenih odnosa u Parlamentu. I nisu problem samo odnosi u koaliciji. Sjetite se kako smo imali situacija da bitni dokumenti nisu usvojeni jer se zastupnici nisu pojavljivali na sjednicama. Ova najnovija blokada je rezultat potpuno nerazumnog ponašanja zastupnika SDP-a Damira Mašića. Ova se situacija mora pod hitno promijeniti. Kao što sam već rekao, zbog bitnih stvari Parlament bi se trebao sastati i vikendom. Insistirat ću na tome da iza Nove godine sjednice budu češće pa da nadoknadimo izgubljeno vrijeme. Zastupnici moraju konačno početi raditi posao za koji ih plaćaju građani.

Ulazimo u izbornu godinu, a odnosi u Parlamentu su takvi kakvi jesu. Ni oni najoptimističniji više ne vjeruju u to da će Vlada, upravo zbog problema u Parlamentu, uspjeti privesti kraju sve reforme koje su zacrtane da se urade u ovom mandatu. Kakve su Vaše prognoze za 2018. godinu?

- Mi se već ove godine suočavamo sa preuranjenom predizbornom kampanjom i vidite da je ta situacija dovela do brojnih blokada. Godina 2018. će biti teška i nezahvalno je praviti prognoze. Sa svoje strane mogu jedino reći da će Vlada Federacije nastaviti raditi svoj posao bez obzira na "predizborno stanje".