INTERVJU – Edin Smajić, načelnik Vogošće: Prva transferzala je za općinu najvažnija

objavljeno: 10.06.2016. u 21:45

Trenutno se realizuje investicija Poljine Hills. Imamo više arapskih investitora, a dva su potencijalna investitora, koji su zainteresovani za područje MZ Svrake, a gradili bi se rezidencijalni, ugostiteljsko-turistički objekti, a u Semizovcu planiramo izgraditi novu industrijsko-poslovnu zonu.

Razgovarala: Elma Hadžimejlić 

Načelnik Vogošće Edin Smajić na funkciji je od 2011. godine, kada je na vanrednim izborima dobio većinu glasova građana. U posljednjih nekoliko godina ova općina suočila se s posljedicama svjetske ekonomske krize koja se odrazila i na lokalnu zajednicu. Velikih problema imali su i 2012. godine sa sniježnim padavinama, nakon čega su štete bile oko jedan milion maraka, dok su 2014. godini imali problem s aktiviranjem klizišta.

FAKTOR: Da li je i dalje najveći problem s klizištima?

SMAJIĆ: Trenutno imamo više od 200 aktivnih klizišta na području općine, od kojih su 43 lokacije evidentirane kao lokacije s visokim rizikom, a to podrazumijeva da ugrožava živote ljudi i njihovu imovinu u ozbiljnijoj mjeri.

Od 2014. godine u potpunosti smo sanirali klizište u Svrakama i to je koštalo više od dva miliona maraka. U Semizovcu na Zukića brdu također smo, stabilizirajući zemljište, napravili i svu ostalu infrastrukturu, zatim Nebočaj, Ugorsko, u zahvatu rijeke Ljubina. I na to je utrošeno nekoliko miliona maraka, a sve u saradnji sa Zavodom za izgradnju koji je partner i koji je nadležan za sanaciju klizišta. A tek predstoje radovi na preostalim rizičnim klizištima.

FAKTOR: Koji su značajniji projekti koje planirate realizirati?

SMAJIĆ: Radit ćemo utopljavanje osnovnih škola „Mirsad Prnjavorac“ i „Zahid Baručija“. Sanirat ćemo sva sportska igrališta, ali i 11 dječijih igrališta. Gradimo i četiri nova igrališta. Po završetku procedure javne nabavke, započet ćemo s izgradnjom Trga žrtava genocida u Srebrenici, koji se nalazi ispod sportske dvorane, u ulici Omladinska, u vrijednosti od oko 600 hiljada maraka. Radimo i na izradi idejnog projekta za centralni gradski trg.

FAKTOR: Šta će značiti izgradnja Prve transferzale za općinu?

SMAJIĆ: Najvažnija i suštinska stvar za općinu i njene građane jeste izgradnja Prve transferzale, a najznačajniji je tunel koji će biti dug 670 metara, vrijednosti oko 63 miliona maraka i još 30 miliona za eksproprijaciju zemljišta. Više od 20.000 vozila prolazi glavnom vogošćanskom saobraćajnicom i to ne samo da nam onemogućava normalnu vezu sa Sarajevom već i ugrožava sigurnost građana i djece, naročito učenika.

FAKTOR: Kada će ponovo trolejbusi krenuti prema Vogošći?

SMAJIĆ: Za ovaj projekat potrebno je najmanje 10 miliona maraka. Prije rata bile su linije 105 i 106, jedna je išla u Stari Grad, a druga u Hrasno. Ako bi to opet profunkcionisalo, bilo bi odlično.

FAKTOR: Arapi ulažu u mnogim sarajevskim općinama, hoće li i u Vogošći?

SMAJIĆ: Trenutno se realizuje investicija Poljine Hills. Imamo više arapskih investitora koji rade manje zahvate, nisu to neki veliki projekti. Prije nekoliko dana u Zavodu za planiranje KS imali smo sastanak sa dva potencijalna investitora. Imaju velike planove za investiranje na području MZ Svrake, na prilično brdovitom i pasivnom zemljištu. Radi se o rezidencijalnim, ugostiteljsko-turističkim objektima i sadržajima.

FAKTOR: Kandidat ste za načelnika općine i na ovim izborima, šta očekujete?

SMAJIĆ: Kandidat sam Stranke demokratske akcije na predstojećim izborima. U vrlo teškom periodu sa svojim saradnicima uspio sam postaviti strateške odrednice razvoja općine.  Nadam se da ću biti izabran i da nastavimo sa značajnim projektima za poboljšanje životnog standarda.

FAKTOR: Koji su projekti u planu?

SMAJIĆ: Dobili smo, Odlukom Vlade FBiH, na korištenje kasarnu u Semizovcu. Naša ideja je da izgradimo novu industrijsko-poslovnu zonu. Već imamo razvojni projekat, nastojat ćemo da prostor stavimo u funkciju razvoja proizvodnje. U drugom dijelu kasarne bit će izgrađen moderni zabavno-rekreativni turistički centar. U 2017. godini bit će i novih radnih mjesta.

FAKTOR: Hoćete li raditi na ukidanju kladionica u Vogošći?

SMAJIĆ: Mi ćemo u zakonom propisanim uslovima pripremiti podzakonske akte. Analiziramo cjelokupnu situaciju, udaljenost od obrazovnih, vjerskih i kulturnih objekata i u skladu s tim pripremit ćemo odluku koju ćemo ponuditi Općinskom vijeću na usvajanje. Nadam se da će jednoglasno usvojiti tu odluku, a onda ćemo krenuti u implementaciju. Situacija s kladionicama izmakla je kontroli.

(Faktor.ba/Foto: J. Brutus)