INTERVJU- Dragan Lukač: Radikali su pod kontrolom!

objavljeno: 19.06.2016. u 21:06

Imamo recimo redovne kontrole patroliranjem naše specijalne policijske jedinice koja odlazi na teren u te sredine, u kojima su radikalna djelovanja najviše izražena, govori Dragan Lukač.

Razgovarala: Elma DUVNJAK – ŠALAKA

Dragan Lukač, prvi čovjek Federalne uprave policije, naglašava da je sigurnosna situacija u Federaciji BiH zadovoljavajuća i dodaje da će svi koji dođu u našu zemlju imati potpunu sigurnost. Govoreći o radikalnim zajednicama objašnjava da se poduzima dosta operativnih aktivnosti na terenu. Osvrnuvši se na najveću pljačku stoljeća u Bosni i Hercegovini koja je bila na području Gruda prije gotovo šest godina, kada je ukradeno preko sedam miliona KM, u intervjuu za naš list kaže da se uveliko radi na njenom rasvjetljavanju. Upitan da li mu kriminalni krugovi u našoj zemlji i dalje prijete, zbog rasvjetljavanja ove pljačke, ali i drugih policijskih rezultata, Lukač nam je potvrdno odgovorio.

FAKTOR: Prije izvjesnog vremena ste šokirali javnost izjavom kako se nadate da nećete završiti kao Jozo Leutar, i zbog prijetnji određenih kriminalnih krugova, koji su postali nervozni i rasvjetljavanjem pljačke stoljeća. Da li vam i sada prijete?

LUKAČ: Prijetnja i dalje stoji. Nema tu nikakvih konkretnih prijetnji. To je ono što proizilazi iz te kriminalne strukture koja završi ta krivična djela, ne mislim samo na pomenutu pljačku. Ima tu i drugih krivičnih djela na određenim prostorima. Međutim, mi radimo i dalje vrlo intenzivno. Puno toga je napravljeno u zadnje vrijeme, na različitim prostorima, mislim na hapšenje kriminalaca vrlo visokog profila. Borit ćemo se.

FAKTOR: Da li vam kriminalci i dalje prijete preko političara, a kako ste ranije navodili?

LUKAČ: Pa ima određenih signala te vrste. Međutim, vidjet ćemo kako će se to sve u nekom budućem vremenu raščistiti, u kom pravcu će ići.dragan-lukac-fup-29122015-MZ (5)FAKTOR: Da li ste pri kraju sa rasvjetljenjem najveće pljačke u BiH?

LUKAČ: Intenzivno se radi. Imam dosta ozbiljan tim koji sam formirao i puno stvari je urađeno. Treba imati u vidu da je veliki protok vremena u odnosu na izvršenje samog djela. Ja sam optimista i mislim da ćemo mi u neko dogledno vrijeme poduzeti sve da se to rasvijetli. Radi se o najvećoj pljački ikada počinjenoj u Bosni i Hercegovini i mi ćemo nastojati da to pozitivno riješimo.

FAKTOR: Policijske strukture su svojevrsna podrška Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH koja kontroliše paradžemate. Kako ste zadovoljni situacijom na terenu?

LUKAČ: Inspekcija radi dosta intenzivno iz svoje nadležnosti te poslove. Policija je tu prisutna s njima ili blizu njih. Međutim, nama, a mislim na sigurnosne agencije, puno je bitnije djelovanje, ili odnos, prema radikalnim zajednicama u cjelini. Pojam paradžemati, djelovanje u okviru religijskog segmenta, samo je dio tog ukupnog djelovanja radikalnih zajednica.dragan-lukac-fup-29122015-MZ (4)FAKTOR: Koliko uspješno kontrolirate radikalne zajednice?

LUKAČ: Mi kontinuirano sa nivoa Federalne uprave policije, zajedno sa drugim subjektima i obavještajnom službom, poduzimamo puno operativnih stvari. Mislim da je stanje pod kontrolom, da se ušlo u suštinu problema i relacija koje proizilaze iz djelovanja takvih zajednica. Imamo recimo redovne kontrole patroliranjem naše specijalne policijske jedinice koja odlazi na teren u te sredine, u kojima su radikalna djelovanja najviše izražena. To stanje se drži pod nadzorom. I mislim da ono ide u jednom pravcu kontrole koja će imati za rezultat onemogućavanje esktremnih radikalnih djelovanja. S druge strane, ne može se predvidjeti nikada na kakav način se može manifestirati. Ljudi su u stanju da naprave čuda, ne samo kod nas, već svugdje u svijetu. Ali mislim da se ta situacija na neki način stabilizirala i imamo pozitivan trend, hajmo tako reći.

FAKTOR: I na kraju, kako biste ocijenili sigurnosnu situaciju u Federaciji BiH?

LUKAČ: Sigurnosna situacija, pogotovo imajući u vidu vrijeme koje je pred nama u smislu turističke sezone, godišnjih odmora, ja kao čovjek na čelu policije, kažem da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Mi smo otvorena zemlja u koju mogu doći svi dobronamjernici i dolaze. I sve više smo na evropskim relacijama kao turistička destinacija. Svaki čovjek koji dođe u našu zemlju će biti sigurnosno zaštićen i može bez ikakvih ograničenja i straha slobodno doći i uživati u Bosni i Hercegovini.

FAKTOR: Govoreći o radikalnim zajednicama, da li ste o Četničkom ravnogorskom pokretu, a što ste ranije i najavljivali, razgovarali sa Gojkom Vasićem, direktorom policije RS-a?

LUKAČ: Nisam imao priliku da razgovaram sa direktorom policije RS-a na tu temu. Ali ja ću biti ustrajan u tom pravcu da se sa policijskih organa RS-a poduzimaju konkretnije mjere. Da razmjenjujemo informacije te vrste i da imamo i zajedničke koordinirane aktivnosti u odnosu na radikalizme svih vrsta. Ja to stalno naglašavam. Nema tu nikakve radikalne zajednice jedne više opasne, druge manje. Sve to je u istom pravcu, ali sa različitim predznakom.

(Faktor.ba/Foto: M. Živojević)