INTERVJU – Bakir Izetbegović: Šepić, Sokolović i Mehmedović najviše rade protiv sebe

objavljeno: 13.05.2016. u 19:05

Ako je vjerovati trojici bivših potpredsjednika, i SDA i država su, kada su oni izgubili pozicije, u tih par ljetnih mjeseci strmoglavo i nezaustavljivo krenuli nizbrdo

Razgovarao: Elvir HUREMOVIĆ

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Faktor je dodatno komentirao nezadovoljstvo trojice državnih parlamentaraca: Senada Šepića, Šemsudina Mehmedovića i Salke Sokolovića, koji su u dva navrata javno, pismima, kritikovali stranački vrh.

Izetbegović je, uz ostalo, prokomentirao izostanak potpisa Sadika Ahmetovića na novom pismu, potvrdio da su neki od nezadovoljnih parlamentaraca insistirali na funkcijama i ponovo ih pozvao da daju doprinos stabilizaciji.

FAKTOR: Potpisnik prvog pisma bio je i zastupnik Sadik Ahmetović. Drugo pismo nije potpisao. Znate li razloge, jeste li razgovarali s njim, da li je promijenio stavove u odnosu na one ranije?

IZETBEGOVIĆ: Sadika Ahmetovića je, za razliku od ostale trojice, odavno prošla postkongresna ljutnja, tako da nije potpisao novo pismo. U politici se i dobija i gubi, svi ponekad gubimo, i svi moramo imati snage da gorčinu poraza prevaziđemo. Sadik je smogao snage za to, kao uostalom i stotine nas koji smo prije njega gubili na unutarstranačkim izborima i nastavljali da služimo Stranci i državi.

VEZANI TEKST – SDA: Izetbegović odgovorio Šepiću, Mehmedoviću i Sokoloviću

FAKTOR: Trojica zastupnika SDA često se pozivaju na legitimnost koju su dobili na izborima, na podršku glasačke baze iz koje dolaze itd. Da li bi njihovi izborni rezultati bili takvi kakvi jesu da nije bilo podrške Stranke, odnosno, cijenite li da bi kao kandidati drugih stranaka ili nezavisni kandidati mogli imati takav rezultat?

IZETBEGOVIĆ: Ne mogu se upustiti u takve kalkulacije, mada je jedno sigurno – ni ja, niti bilo ko u SDA ne bi polučio ni sličan rezultat bez snažne podrške ovakve stranke. Uostalom, SDA je institucija koju smo gradili skupa, mnogi su članovi prošli put od aktivizma u mjesnim zajednicama do državnog vrha. Tako stoje stvari i sa trojicom parlamentaraca koji mi pišu pisma. Oni su temeljni esdeaovci, ne bih rekao da im igdje može biti bolje, zato očekujem da se konačno okane napada na rukovodstvo SDA i daju doprinos stabilizaciji odnosa.

FAKTOR: Jeste li od nekog od njih imali konkretne zahtjeve za imenovanja, naprimjer za ministra ili u upravne odbore i da li bi to mogao biti jedan od uzroka njihovog nezadovoljstva?

IZETBEGOVIĆ: Neki od njih su insistirali na takvim zahtjevima, ali mislim da je glavni uzrok nezadovoljstva gubitak pozicije u rukovodstvu Stranke, i bojazan da će to dovesti do gubitka pozicije u budućem parlamentu, vladi i tako dalje. To je ljudski i razumljivo, ali nekorektno je takve lične tjeskobe i ambicije maskirati zvučnim frazama iz arsenala naših političkih protivnika. Trebali bi biti svjesni da tako ponajviše rade protiv sebe.

FAKTOR: Da li su ovi zastupnici u vrijeme dok su oni bili u rukovodstvu SDA u stranačkim organima pokretali priču o „boljoj SDA“, tražili reformu, demokratizaciju i slično?

IZEBEGOVIĆ: Nisu. Prvo pismo o „boljoj SDA“, odnosno prva kritika na rad novoizabranog rukovodstva je uslijedila nepuna tri mjeseca nakon kongresa SDA, dok nova struktura faktički nije ni počela sa pravim radom! Ako je vjerovati trojici bivših potpredsjednika, i SDA i država su u tih par ljetnih mjeseci strmoglavo i nezaustavljivo krenuli nizbrdo.

(Faktor.ba/Foto: M. Živojević)