open-navfaktor-logo
search
Magazin Time
Intervju Angeline Jolie s Jasmilom Žbanić: Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu
U povodu Međunarodnog dana žena filmska zvijezda i aktivistica za ljudska prava Angelina Jolie za magazine Time razgovarala je s bh. redateljicom Jasmilom Žbanić.
08.03.2021. u 19:34
get url
text
Jasmila Žbanić i Angelina Jolie

Jolie u tekstvu za Time navodi da je film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?", koji je inspiriran majkama Srebrenice, ušao u utrku za Oscara, te pojašnjava da je je riječ o ženama koje više od dvije decenije nakon genocida održavaju mirne poroteste i pokušavaju da održe sjećanje na svoje najmilije, insistiraju na traženju nestalih i tragaju za istinom i pravdom.

Jasmila Žbanić rekla je da ju je rat oblikaovao kao čovjeka i umjetnicu.

- Upisala sam akademiju i počela snimati kratke filmove iako gotovo da nismo imali opreme. Moj diplomski film bio je dokumentarac "Crvene gumene čizme" o majci koja traži četverogodišnjeg sina i devetomjesečnu bebu, koji su ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. Ove teme, bol i nepravda su me oblikovali zauvijek - rekla je Žbanić.

Na pitanje zašto je odlučila snimiti film o Srebrenici Žbanić kaže da je "Srebrenica univerzalna tragedija naše civilizacije".

- Iako je prošlo 26 godina, to je još uvijek jedna velika trauma za našu regiju. Znali smo da je Srebrenica još uvijek bolna tema i da će neki političari pokušati da film iskoriste za svoje ciljeve - da naprave nove podjele među nacijama - zato smo skrivali činjenicu da snimamo film - rekla je Žbanić.

Jolie je pitala kakav je stav Jasmile Žbanić o UN-u i mirovnim snagama koje su čuvale Srebrenicu.

- UN je sjajna ideja o instituciji koja nas sve spaja, i ja bih željela da bude jača, bolja i odlučnija. Ali, UN je još pod utjecajem političkih interesa koji nemaju ništa s ljudskim pravima, što čini UN sistemski korumpiranim - istakla je Žbanić, izrazivši nadu kako će njen film Quo Vadis, Aida, pomoći da se pokrene pitanje neovisnosti UN-ovih odluka i potrebi za više odlučnosti u zaštiti ljudskih prava.

Jolie je posebno priznanje odala majkama Srebrenice, nazivajući ih "istinski zadivljujućim i inspirativnim", a na pitanje o značaju ovog udruženja za nju kao bh. građanku Žbanić odgovara:

"Ne razumijem gdje pronalaze takvu nevjerovatnu snagu. Majke još uvijek tragaju za kostima svojih sinova i muževa. 1.700 tijela još uvijek nisu prnađena. Ostaju skrivena".

Jolie se prisjetila razgovora s majkom Srebrenice koja je morala ukopati samo dvije male kosti iz noge, koje su pripadale njenom sinu.

- Neke Majke žive samo da bi pronašle i sahranile svoje najmilije. Znaju da su svi njihovi ostali rođaci mrtvi, a ako ih ne pronađu, njihova djeca neće imati ni grob za posjetiti. Znam da nijedan film ne može prenijeti takvu količinu boli, ali pokušala sam prikazati mali dio ove tragedije - rekla je Žbanić i istakla majke Srebrenice nikad nisu išle za osvetom, nego su svoju energiju usmjeravale da bi tražile istinu i pravdu.

Na pitanje da li misli da majke Srebrenice zaslužuju priznanje za ono što rade, Žbanić je rekla kako se nada da će jednom biti nominirane za Nobelovu nagradu za mir.

- To je lijepa ideja. Nadam se da će je ljudi prihvatiti, jer to može biti dio izliječenje ratnih trauma - rekla je Jolie, a Žbanić je istakla da su traume duboke i da nisu zaliječene.

- Jedan od razloga je to što se genocid konstantno negira, a to veoma vrijeđa porodice žrtava. Sve dok se istina ne prizna i prihvati nije moguće nastaviti dalje - zaključila je bh. redateljica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.