Ponedjeljak, 13.07.2020.
h

INTERVJU - Ambasador Palestine Rezeq Namoora: SAD su osigurale Izraelu političko pokriće za zločine

Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora u intervjuu za Faktor je rekao kako je bilans jučerašnjeg masakra u Pojasu Gaze, više od 60 ubijenih Palestinaca i oko 2.800 ranjenih.

Ambasador Namoora naglašava kako pozivaju cijeli svijet da zaustavi ove masakre i osigura međunarodnu zaštitu palestinskom narodu dok se ne okonča okupacija njihove domovine i prijestolnice Jerusalema. On je zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku koji stoje uz neosporna prava palestinskog naroda na domovinu, kao i Islamskoj zajednici BiH koja, kako kaže, izražava moralan, častan i principijelan stav u korist neospornih prava naroda Palestine.

Naglasio je kako su se "SAD stavile u poziciju partnera i zaštitnika izraelskog okupatora protiv palestinskog naroda, te otkrile svoje pravo lice".

Najprije, da nam kažete kakva je trenutno situacija u Pojasu Gaze?

- Situacija je tragična, a ono što snage izraelskog okupatora provode su ratni zločini nad našim nenaoružanim i miroljubivim narodom, bez ikakvog opravdanja za te masakre u sukobu sa mirnim stanovništvom koje traži svoja prava i, također, protestuje protiv izmještanja ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalem. Time su Sjedinjene Američke Države postale partner Izraela u okupaciji prijestolnice i teritorije Države Palestine i osigurale mu punu podršku i političko pokriće za njegove zločine, koji su sramota za ljudski rod i njegovu historiju.

Koliko je Palestinaca u jučerašnjem napadu izraelskih vojnika ubijeno, odnosno, ranjeno, zato jer su protestirali zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem?

- Prema posljednjoj statistici više od 60 je poginulih, a više od 2.800 ranjenih usljed jučerašnjeg masakra, koji je počinila okupatorska vojska nad našim golorukim narodom.

Palestinska vlada uputila je poziv međunarodnoj zajednici da uloži napore u zaustavljanje masakra koji Izrael izvodi u Pojasu Gaze. Na to je odgovorio Kuvajt predloživši odluku o provedbi istrage o nasilju izraelskih snaga. Međutim, prijedlog je odbijen zbog zbog protivljenja SAD. Kako to komentirate?

- Da, Sjedinjene Američke Države su se stavile u poziciju partnera i zaštitnika izraelskog okupatora protiv našeg miroljubivog naroda i postavile se protiv međunarodnog zakona i rezolucija međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija, te otkrile svoje pravo lice kao kolonizatorska država pristrana u korist okupatora i činjenja masakara. Izmještanje njihove ambasade u časni Jerusalem predstavlja osnivanje američkog kolonizatorskog naselja u našoj svetoj prijestonici i na našim okupiranim teritorijama.

Da li po Vama postoji način da se zaustavi dugogodišnje nasilje nad vašim narodom?

- Da. Pozivamo cijeli svijet da zaustavi ove masakre i osigura međunarodnu zaštitu našem narodu dok se ne okonča okupacija naše domovine i prijestonice Jerusalema. Od nadležnih organizacija Ujedinjenih nacija tražimo da učine sve što je potrebno kako bi se zaustavili ovi masakri, formirala međunarodna istražna komisija i kako bi se pozvala na odgovornost okupatorska država i njena ekstremistička agresorska vlada.

U podršci palestinskom narodu za sada se jedino ističe Republika Turska?

- Sigurno je da je Turska velika islamska država sa značajnim statusom i važnom ulogom. Turska bez oklijevanja stoji uz neosporna prava palestinskog naroda na domovinu i ovdje bih se želio zahvaliti Turskoj i predsjedniku Erdoganu na tome što je opozvao ambasadore iz Izraela i SAD-a u znak protesta protiv izmještanja ambasade i protiv masakara koje provode snage izraelskog okupatora. Ovo je veoma važan stav od jedne veoma važne bratske i prijateljske države, Turske.

Da li je nakon svega moguć pravedan mir za Palestince?

- Naglašavamo da Palestina još uvijek pruža ruku mira i želi pravedan mir zasnovan na rezolucijama međunarodnog prava kroz održavanje međunarodne konferencije koja će rezlutirati međunarodnim pokroviteljstvom za pregovore, i to u poznatom i određenom vremenskom okviru. Ovom prilikom želimo iskazati duboku zahvalnost i poštovanje spram stava Evropske unije, i zahvalnost Južnoafričkoj Republici na odluci da povuče ambasadora iz zločinačke i okupatorske izraelske države. Također, pozdravljamo i izuzetno cijenimo stav i saopćenje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji izražava jedan moralan, častan i principijelan stav u korist neospornih prava našeg naroda.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh