INTERVJU – Aida Hadžialić, najmlađa švedska ministrica: Model iz Švedske primijeniti u BiH

objavljeno: 06.03.2016. u 17:49

Uspjeh i moć su dobri, loša je njihova zloupotreba, ovako je prokomentirala proglašenje za buduću najmoćniju osobu u Švedskoj

Razgovarala Dženeta SARIĆ-KOZIĆ

Aida Hadžialić, 28-godišnja Bosanka, s porodicom iz rodne Foče otišla je u Švedsku kao izbjeglica. Sudbina je htjela da u toj zemlji postane jedna od najuspješnijih žena, a nedavno je čak proglašena i budućom najmoćnijom osobom. Najmlađa je ministrica u vladi te zemlje te je zadužena za resor obrazovanja.

– Uspjeh i moć su dobri, loša je njihova zloupotreba – ovako je prokomentirala proglašenje za najmoćniju buduću osobu. Govoreći o BiH za švedske medije, kazala je da narod u BiH “treba biti kulturan i školovan i da na pošten i intelektualan način treba krojiti svoju budućnost“.

Hadžialić bi, kao ministrica, danas trebala doputovati u zvaničnu posjetu našoj zemlji, gdje će imati niz sastanaka sa mladima, ali i sa predstavnicima političke i akademske zajednice. S Hadžialić smo razgovarali uoči njenog dolaska u BiH.

FAKTOR: Možete li nam ukratko opisati svoj put iz BiH u Švedsku?

– Došla sam u Švedsku sa roditeljima kada sam imala pet godina. Bilo je teško, naravno, ali moji roditelji su mi uvijek govorila da se fokusiram na obrazovanje. Oni su to vidjeli kao ključ za bolju budućnost i bili su upravu.

FAKTOR: Zašto ste se počeli baviti politikom?

Hadžialić: Iskusila sam i dobru i lošu politiku, a obje su oblikovale moj život i ja sam shvatila vrlo rano da mogu promijeniti stvari na bolje kroz politiku. Ono što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji bila je loša politika koja je podijelila ljude. Kada sam došla u Švedsku, iskusila sam dobru politiku. U Švedskoj je svima data mogućnost za dobar život. Kada sam došla u ovu zemlju, vodili su je socijaldemokrati i politika je dala ljudima poput mene šansu da se razviju kroz besplatno obrazovanje, između ostalog. Ovo mi sada pruža mogućnost da uzvratim švedskom društvu.

FAKTOR: Kada ste imenovani za ministricu rekli ste da ćete voditi Švedsku u pravom smjeru, ali ste pomenuli i BiH.

Hadžialić: Mislim da bi suština politike trebala da bude međunarodno poznati švedski model. Sa svojim fokusom na razvoj i opće dobro takav model donio je povjerenje, sigurnost i radna mjesta u Švedskoj. Uvjerena sam da Balkan treba sličan koncept i želim širiti ideju o švedskom modelu u Bosni i Hercegovini. Također mislim da obje naše zemlje mogu biti na dobitku sa razvijenim trgovinskim odnosima.

FAKTOR: ERASMUS program nije dostigao svoj puni kapacitet u BiH. Kako možete pomoći bosanskim studentima? Kako je ovaj projekat važan za studente u BiH?

Hadžialić: ERASMUS program je najvažniji alat za evropsku mobilnost studenata. On podržava studente koji žele da studiraju u inostranstvu, bilo da su to studenti iz Bosne i Hercegovine koji žele da studiraju u drugim dijelovima Evrope i studenti iz drugih zemalja koji žele da studiraju na univerzitetima u BiH. Ova vrsta mobilnosti stvara neprocjenjive veze između zemalja i podstiče zajedničko razumijevanje na duge staze.

FAKTOR: Kako komentarišete nedostatak saradnje između bosanskih i švedskih univerziteta i da li je moguće da se popravi ta saradnja?

Hadžialić: Vidimo veliki potencijal u povećanoj mobilnosti studenata i saradnji u okviru visokog obrazovanja kao i istraživanja. Sigurna sam da postoje područja saradnje gdje će univerziteti iz naših zemalja vidjeti veliki potencijal za obostranu korist. Erasmus program je alat za podršku takvom vidu saradnje.

Aktivni partner

– Postoje značajni rezultati koje možemo postići kroz Bolonjski proces i Evropski prostor visokog obrazovanja (EHEA), naprimjer u smislu mobilnosti studenata i Evropskog sistema prenosa bodova (ECTS). Drago mi je da vidim da je BiH aktivan partner u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, te da su ključne reforme provedene. U principu, sada je od ključne važnosti da pojedinačni članovi EHEA provedu obaveze koje su dogovorene u okviru Bolonjskog procesa. Ovo je pitanje kredibiliteta i na kraju postojanja EHEA – kaže Hadžialić.

(Faktor.ba)