INTERVJU – Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Sarajeva: Trebevićka žičara proradit će 6. aprila iduće godine?

objavljeno: 07.06.2016. u 15:09

Najbitnije je da smo formalno riješili pravnu slagalicu i da postoji novac za izgradnju žičare. Za ovu godinu iz budžeta Grada Sarajeva izdvojeno je 3,5 miliona maraka za izgradnju žičare. To je dobro za početak jer će izgradnja žičare koštati od 13 do 14 miliona maraka.

Razgovarao Rešad Dautefendić

Trebevićka žičara trebala bi početi sa radom 6. aprila 2017. godine. To je samo želja našeg sagovornika, zamjenika gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, ali po njegovim tvrdnjama mogla bi se konačno i ostvariti. Ako ništa drugo, mora se zadati objektivan rok završetka ovog projekta kako bi brže napredovao, jer mnogo puta do sada građani Sarajeva bili su prevareni oko početka realizacije ovog skupog projekta.

Dolaskom Skake u Grad Sarajevo intezivirane su pripreme za gradnju žičare, jer je Skaka na ovom projektu radio i dok je bio na dužnosti u Općini Stari Grad. Bez pomoći načelnika Ibrahima Hadžibajrića i Općine Stari Grad ovaj projekat ne bi mogli završiti, tvrdi Skaka.

FAKTOR: Iako je projekat revitalizacije Trebevićke žičare već počeo rušenjem polazne stanice na Bistriku i dolazne na Trebeviću, priličan broj građana ne vjeruje da će Trebevićka žičara ponovo proraditi. Zbog čega u javnosti vlada ovakvo mišljenje?

SKAKA: Mi smo svjesni da građani Sarajeva imaju nepovjerenje da će se žičara izgraditi. Razlog je što se o ovom projektu predugo priča. Imali smo lažnih najava da će početi revitalizacija žičare i sve to je utjecalo da građani gube povjerenje u konačnu realizaciju Trebevićke žičare. Razumijem građane što sumnjaju, ali više ne najavljujemo početak realizacije ovog projekta kojeg smo počeli prije mjesec.

FAKTOR: Zašto je projekat počeo rušenjem, a ne izgradnjom?

SKAKA: Mi smo počeli rušiti staro da bi izgradili novo. Veliki problem imali smo sa papirologijom, jer Grad Sarajevo do januara 2016. godine uopće nije imao na raspolaganju žičaru i tek odlukom Vlade KS dobili smo pravo na upravljanje Trebevićkom žičarom na 25 godina. Općina Stari Grad također nam je mnogo pomogla u ovom poslu i dodijelila nam eksluzivni restoran, a bit će i hotel Vidikovac koji će biti sastavni dio sarajevske žičare. Sada nema mjesta nikakvoj sumnji da projekat je konačno krenuo. Najbitnije je da smo formalno riješili pravnu slagalicu i da postoji novac za izgradnju žičare. Za ovu godinu iz budžeta Grada Sarajeva izdvojeno je 3,5 miliona maraka za izgradnju žičare. To je dobro za početak jer će izgradnja žičare koštati od 13 do 14 miliona maraka!

FAKTOR: Dobili ste sve potrebne dozvole i u javnosti se još uvijek nagađa ko će upravljati Trebevićkom žičarom i na koji način?

SKAKA: Vlasnik Trebevićke žičare bilo je Javno komunalno preduzeće GRAS. Odlukom Vlade KS 2015. godine GRAS je dao saglasnost da Grad Sarajevo preuzme brigu o žičari. Zatim smo na osnovu ove odluke Vlade potpisali notarski ugovor da preuzimamo žičaru. Dakle, na taj dokument čekalo se pet godina i naporima kantonalne Vlade to je konačno završeno uz veliko zalaganje premijera Elmedina Konakovića. Sve dok se ovo nije završilo početkom ove godine sve priče o gradnji žičare su bile nerealne.

FAKTOR: Raspisali ste predkvalifikaciju kroz međunarodnu ponudu da odaberete ko će graditi Trebevićku žičaru. Nazire li se ko će to graditi?

SKAKA: Mi ćemo izabrati najpovoljniju ponudu, ali u isto vrijeme i najkvalifikovanijeg izvođača radova. Žičara je ozbiljan i skup projekat, a najvažnije je da ona bude sigurna jer će služiti za prijevoz ljudi. Po mojoj ličnoj procjeni žičaru će godišnje koristiti oko pola miliona ljudi. U jednom satu će se i do 1.200 putnika prevoziti žičarom i tim prije njihova sigurnost je na prvom mjestu. Nakon međunarodne ponude odabrali smo dva izvođača, ali još se ne zna ko će dobiti ovaj posao. Grad Sarajevo je formirao grupu eksperata pravne i ekonomske struke, a tu su uključeni i profesori Mašinskog fakulteta i oni će odrediti šta ćemo navesti u javnom pozivu za odabrana dva izvođača.

FAKTOR: Građani Sarajeva očekuju mnogo od ovog projekta. Hoće li imati neke benifite kada proradi žičara?

SKAKA: Mogu očekivati oni stariji, da će ponovo uživati u nečemu što pomalo zaboravljaju. Gradu Sarajevu pored Trebevića ne treba ni jedan drugi park prirode. Trebević je oaza mira i zdravlja u centru Sarajeva i ova planina je u sastavu grada. Trebević će biti udaljen od centra grada ako koristite žičaru oko sedam minuta! Zato smo razmišljali i o pogodnostima za naše građane kada krene žičara. Imat će ih prije svih đaci, studenti, penzioneri, invalidi i borci privilegovane kategorije. Pranaći ćemo način kako razdvojiti cijenu karte za žičaru jer po mom mišljenju ne može biti ista za stanovnike Sarajeva i za turiste. Ako naši građani požele da posjete Trebević ne bi ih u tome trebala spriječavati visoka cijena. To su na kraju pare građana i žičari, kojom će upravljati grad, nije cilj zarada, već da napravimo nešto za razvoj turizma u gradu i ovaj projekat ne gledamo kao biznis.

FAKTOR: Zašto ste onda pravili biznis studiju?

SKAKA: Napravili smo je da pokaže da je ova investicija isplativa u cjelosti. Studija kaže da će žičara imati zaradu za jednu godinu od milion do milion i po maraka i da će dobit iz godine u godinu rasti. Uz polaznu i dolaznu stanicu izgradit će se brojni objekti koje ćemo izdavati i na taj način ovu investiciju učiniti isplativom. Više od 2.000 kvadratnih metara bit će na raspolaganju za izdavanje pod kiriju. Pod kiriju ćemo izdavati eksluzivni restoran Vidikovac na Trebeviću sa hotelom. Ko da najbolju ponudu, moći će koristiti ove objekte uz plaćanje kirije. Građani će moći uživati uz niske cijene da u objektima žičare popiju kafu, sok… Napravit ćemo ekskluzivni restoran, za one malo dubljeg džepa, koji će sigurno privući turiste, a i naše sugrađane.

FAKTOR: Ispunili ste sve uslove potencijalnog donatora Edmonda Offermana iz Švicarske, koji je obećao da će za izgradnju žičare dati oko sedam miliona maraka. U međuvremenu je povukao donaciju pod obrazloženjem da niste ispunili neke njegove uslove. Ima li šanse da gospodin Offerman sada promijeni mišljenje?

SKAKA: Grad Sarajevo nije dozvolio da nas niko ucjenjuje i mi smo radili samo ono što je izvodljivo po zakonu. Ne smtram da je gospodin Offerman zahtijevao neke uslove, već da je zajedno sa nama u gradu razmišljao o istom cilju, a to je izgradnja žičare. Sve ciljeve Uprava grada je ispunila i sve potrebne papire utemeljene na zakonitosti proslijedila je donatoru i mislimo da će on sada odobriti svoju donaciju. Međutim, sa donatorom ili bez njega Grad Sarajevo će ovaj projekat završiti, jer imamo i druge modalitete finansiranja, a i stabilan gradski budžet.

(Faktor.ba/Foto: J. Brutus)