INTERVJU - Abdulah Skaka: Ne trošim mandat na priču šta treba raditi, a rezultati će sve reći

objavljeno: 30.12.2017. u 07:51

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, govorio je za Faktor o protekloj godini u kojoj je sa svojim saradnicima nastavio sa realizacijom starih projekata, ali započeo i neke nove. Govorio je i o prioritetnim planovima za narednu godinu. 

Deset godina traju obećanja da će se izgraditi Trebevićka žičara. Vi ste obećali da će biti svečano otvorenje 6. aprila 2018. godine. Međutim, mnogi ne vjeruju da će se to dogoditi?

 

- Mnogi građani ne vjeruju jer su iskusili brojna neispunjena obećanja, nažalost. S druge strane, raduje što mnogi građani daju podršku jer vjerujem da su prepoznali našu iskrenu namjeru i pozitivnu energiju.

Podsjećam na vrijeme od prije dvije godine kada sam početkom 2016. godine imenovan na mjesto dogradonačelnika. Tada je gospodin Offermann, razočaran odnosom vlasti i neispunjavanjem naših preuzetih obaveza, objavio da se povlači iz projekta i da neće donirati oko sedam miliona maraka. Kada sam počeo da se upoznajem sa projektom, shvatio sam da postoje mnogi proceduralni problemi, nije postojala adekvatna projektna dokumentacija, brojni imovinsko-pravni odnosi nisu bili riješeni, ukratko rečeno, projekat je bio pred kolapsom. Skoro svi su bili digli ruke od žičare i pomirili se da od obnove nema ništa.

Kada ovih dana posmatram radove i postavljanje stubova, sjetim se svih problema na koje smo moj tim i ja nailazili, ali i svih rješenja koje smo pronalazili. Zaista sam ponosan što ćemo ostvariti obećanje i obnoviti žičaru, a nadam se da ćemo kao i do sada pratiti dinamiku te da će radovi završiti u aprilu 2018.

 

Kako će se u cijelom gradu napraviti biciklističke staze, kada još nije između općina dogovoreno kuda će biciklističke staze proći?

- Biciklistička staza je ideja koju sam naslijedio od svog prethodnika i koja je potrebna Sarajevu. U mom planu rada, prioritet je kontinuitet započetih projekata i nastojat ću da do kraja mandata Sarajlije imaju biciklističku stazu koja prolazi kroz čitav grad.

Svaka od gradskih općina ima specifičnosti koje mogu usložnjavati projektovanje i definisanje trase. Važno je istaći da svaka općina planira biciklističku stazu za svoju teritoriju, a uloga gradonačelnika je da osiguramo sufinansiranje i ostvarimo neophodan stepen koordinacije kako bi staza imala logičan tok. Kao i svaki projekat i biciklistička staza u svakoj općini ima nekoliko faza, od idejnog rješenja, urbanističke dozvole, izrade glavnog projekta, dobijanja građevinske dozvole, ugovaranje radova i na kraju izvođenje radova.

Izgradnja biciklističke staze je započela iz općine Novi Grad, gdje je zbog konfiguracije terena bilo i najlakše projektovati i izgraditi biciklističku stazu, a koja je završila sve faze izgradnje biciklističke staze na svojoj teritoriji.

Preuzeli ste uređenje korita rijeke Miljacke u cijelom njenom toku kroz grad. Šta je do sada urađeno i koliko gradske općine participiraju u ovom poslu? Da bi se u potpunosti uredilo korito Miljacke, prema nekim procjenama, potrebno je 60 miliona maraka. Je li to samo ideja ili će nešto biti od toga?

- Pošto je korito rijeke Miljacke u nadležnosti Grada Sarajeva, ove godine smo zajedno sa Vladom Kantona i načelnicima gradskih općina proveli akciju temeljitog čišćenja i uređenja korita s ciljem zaštite od poplava. Ova akcija je imala pozitivne reakcije građana, ali to nije dugoročno rješenje već jedna interventna mjera pripreme korita Miljacke za predstojeću zimu i proljeće.

Tačno je da postoji ideja da se rijeka Miljacka uredi od njenog izvora do ušća, da se otpadne vode izmjeste iz rijeke u alternativne cjevovode, a korito obogati biljnim i životinjskim svijetom čime će se promijeniti imidž Miljacke. To je dugoročno rješenje čime bi Sarajevo imalo čistu i lijepu rijeku po uzoru na evropske gradove.

Razrada ove ideje će biti jedan od prioriteta za mene i moje saradnike u narednoj godini, jer je ovdje riječ o velikom i značajnom projektu koji zahtijeva mnogo energije, znanja i upornosti. To je veliki projekat koji prevazilazi i grad i kanton Sarajevo, te zahtijeva podršku i viših nivoa vlasti. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj ingerenciji da napravimo idejno rješenje za ovaj projekat, te započnemo aktivnosti kako bi ovaj projekat imao zdrave temelje i bio nepovratno stavljen na prave tračnice.

Grad Sarajevo skoro da nema nikakvih nadležnosti, a trebalo bi mnogo toga urediti u gradu koji je najčešće prljav, sa lošom putnom infrastrukturom i sa nizom problema, naročito na granicama između općina i to niko ne rješava, a Grad nema ingerencija. Obećali ste da ćete raditi na ovom problemu i šta ste do sada primijetili da biste mogli urediti, ali da na to imate pravo?

- Obećao sam da se neću sakrivati iza nadležnosti jer u rješavanju problema građana, uloga gradonačelnika Sarajeva nije pitanje nadležnosti već pitanje liderstva i kapaciteta u kojem se gradonačelnik i Gradska uprava mogu uključiti u rješavanje nekog problema. Gradonačelnik ima mandat da se bavi svim problemima građana čijim rješenjima može doprinijeti.

Inicirao sam koordinaciju općinskih, gradskih i kantonalnih vlasti i primjetno je da smo počeli vraćati Gradu Sarajevu onu ulogu koju treba da ima. Mislim da smo za manje od godinu neke stvari pokrenuli, ali nisam u potpunosti zadovoljan jer smatram da je uvijek moguće učiniti i više. Ono što želim je da ne trošim mandat na priču o tome šta bi se trebalo učiniti, već da radim posao za koji sam izabran, a rezultati na kraju će najbolje govoriti.

Šta biste Vi izdvojili, a što je prema Vašem mišljenju, obilježilo proteklu godinu u radu Gradske uprave i Vašem radu?

- Napravio bih podjelu na stvari koje su građanima vidljive i na one koje su važne, ali su manje vidljive jer su interne.

Građani će vjerovatno izdvojiti neke događaje poput dodjele šestoaprilske nagrade u Vijećnici, posthumne/retrospektivne izložbe slika Mersada Berbera ili obilježavanja Dana državnosti BiH podizanjem zastave na Humu i dostojanstvenom i emotivnom svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici.

Pored toga, naglasio bih našu intenziviranu međunarodnu saradnju i tu bih izdvojio susret sa papom Franjom u Vatikanu kao i susrete sa gradonačelnicima Pekinga, Ankare, Beča, Budimpešte, Ljubljane, Istanbula, Haga, Mashada, Beograda, Podgorice, Zagreba i mnogih drugih gradova. Pamtim i uspješnu saradnju sa brojnim domaćim partnerima na realizaciji različitih kulturnih, privrednih i drugih događaja.

Ove druge, interne, bile su važne jer se tiču uređenja stvari na samoj Gradskoj upravi. Za vrijeme provedeno na mjestu dogradonačelnika, uvidio sam da se mnoge stvari unutar institucije mogu i moraju unaprijediti. To je posao koji je bio neophodan kako bi gradska administracija postala istinski servis gradonačelnika jer bez reformisane, efikasne i dobro organizovane uprave koja prati suvremene menadžerske tokove, gradonačelnik ne može realizovati programe i projekte.

Mogu reći da je Gradska uprava danas mnogo agilnija nego prije godinu i sada smo u potpunosti spremni početi se baviti velikim projektima.

 

Koji su prioritetni ciljevi Grada Sarajeva za 2018. godinu u pogledu projekata koje namjeravate realizirati?

- U prvom redu, cilj je kontinuitet projekata koji su započeti, poput spomenutih žičare i biciklističke staze. Tu spadaju Olimpijski muzej na kojem već radimo kao i zimske omladinske igre EYOF 2019. godine koje će imati našu posebnu pažnju tokom naredne godine. Za sada ovaj projekat ide u dobrom smjeru i tu želim istaći ključni doprinos uprave i menadžmenta EYOF-a.

Također, ne želim zvučati previše ambiciozno, ali ne želim ni sakrivati da trenutno radimo na velikom broju projekata. Naravno, svaki ima različit stepen zahtjevnosti, svi su u različitim fazama, neke ćemo započeti naredne godine, neki će biti i završeni naredne godine, a za neke tražimo partnere. Ne želim u javnost izlaziti sa ishitrenim informacijama, tako da za sada javnost zna za projekat otvaranja Informativnog centra Haškog tribunala, uspostavljanje muzeja "Mersad Berber" i ideju da se obnovi Stara željeznička stanica na Bistriku.

Drago mi je da su gradonačelnici iz okolnih i drugih prijateljskih država prepoznali naša nastojanja da intenziviramo međunarodnu saradnju i pozicioniramo Sarajevo na centralno mjesto kulturnih, ekonomskih, sportskih i drugih značajnih društvenih dešavanja u zemlji i susjedstvu. U narednoj godini ćemo nastaviti u tom smjeru.

Posjetili ste Haški trubunal na dan njegovog zatvaranja. Informativni centar u kojem će svi zainteresirani moći naći veliki broj informacija o presudama i ratnim zločinima, bit će smješten u Vijećnicu. Šta ta činjenica znači za grad Sarajevo, ali i cijelu BiH?

Informativni centar neće biti samo čuvar arhiva Haškog tribunala, već moderan i multifunkcionalan centar koji će imati edukativnu, istraživačku i izdavačku svrhu. Na nedavnom sastanku sa sucima Theodorom Meronom i Carmelom Agiusom je dogovoreno da Haški tribunal Informativnom centru Haškog suda u Sarajevu pokloni jednu od sudnica u kojoj se svih ovih godina sudilo, a koja će biti prenesena u Vijećnicu. Ovaj centar može biti važan zalog za suočavanje sa prošlošću i pomirenje kao dva važna preduvjeta za reintegraciju našeg društva i izgradnju bolje i sretnije budućnosti.

Prošlogodišnji novogodišnji spektakl sa Dinom Merlinom bio je pravi potez. Za doček 2018. spektakl će napraviti Zdravko Čolić, Crvena jabuka, mladi talenti i sve će trajati tri dana. Šta očekujete od ove proslave Nove godine i kakvu će korist Sarajevo imati od toga?

- Ovogodišnje obilježavanje Nove godine će pokazati da prošlogodišnji spektakl nije bio slučajnost već prvi u nizu koraka kojim želimo Sarajevu vratiti onaj stari sjaj. Ovaj događaj je kompleksan ne samo jer traje tri dana, već zbog toga što pripreme traju nekoliko mjeseci, a organizacijski odbor vodi računa o mnogim aspektima, sadržaju programa, sigurnosti, organizaciji, finansijama, itd. Nakon novogodišnjih praznika ćemo sumirati finansijske i druge efekte i govoriti o onome šta smo dobili. Sudeći prema reakcijama, vjerujem da smo već sada dobili mnogo pozitivne energije sa kojom želimo ispratiti ovu godinu i dočekati novu i Sarajevo predstavi zaista kao centar regiona.