open-navfaktor-logo
search
Svečano
Internacionalni univerzitet u Sarajevu: Otvorena moderno opremljena FAB LAB laboratorija
U Istraživačko-razvojnom centru (RDC) na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je svečano otvorena nova FAB LAB laboratorija.
12.02.2021. u 15:15
get url
text

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim i drugi profesori ovog univerziteta, predstavnici Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) i studenti.

Laboratorija je opremljena uz podršku TIKA-e, koja je u okviru instalacije nove opreme održala četverodnevnu besplatnu radionicu i trening za grupu studenata i profesora iz nekoliko gradova BiH. Svim učesnicima radionice i treninga danas su dodijeljeni i certifikati za uspješno okončane aktivnosti kojima su stekli nova znanja i vještine iz oblasti CNC programiranja.

Laboratorija pod nazivom "CESERI FAB LAB", jedna je od rijetkih u BiH, a opremljena je mašinama kao što su Route CNC machine (CNC mašina), PLA 3D printers (3D printer), Resin 3D printer (3d printer), Laser engraver and cutter (Laser rezač) i Rotating lathe machine.

{$galerijaFotografija}

Ambasador Koc je istakao da ova laboratorija predstavlja važnu investiciju za budućnost i razvoj BiH.

Znanje i vještine o visokim tehnologijama

- Bosna i Hercegovina je za nas zaista posebna zemlja. Ovakve investicije za budućnost su vrlo važne za odnose naših dviju zemalja, ali i za razvoj i napredak cijele regije. Laboratorija je otvorena u uslovima pandemije koronavirusa, kada su se zemlje zatvorile i kada smo ustvari shvatili koliko je tehnologija bitna. Ovakva laboratorija je uz podršku TIKA-e prvi put otvorena na IUS-u. Ova laboratorija će svakako biti od koristi za BiH, zbog čega smo posebno ponosni. Mi uvijek kažemo da je ekonomski razvoj osnova za političku stabilnost. Laboratorija koju smo danas otvorili je sigurno investicija za budućnost i razvoj zemlje - kazao je Koc.

Istakao je da su danas certifikate dobili i profesori srednjih škola iz BiH koji će dalje znanje i vještine prenositi svojim učenicima.

- Oni su u ovoj laboratoriji uspješno prošli obuku i usvojili nova znanja o visokim tehnologijama, a sve to će prenijeti i na svoje učenike. Tu su profesori srednjih škola iz raznih gradova BiH, Mostara, Travnika, Sarajeva. Svakako da znanje i vještine o visokim tehnologijama koje su ovdje usvajali predstavljaju važnu investiciju za budućnost BiH, ali i investiciju u mlade ljude - rekao je Koc.

Podsjetio je da "odliv mozgova" predstavlja veliki problem za BiH i druge zemlje u regiji.

- Ako želimo spriječiti 'odliv mozgova' i zadržati mlade ljude u zemlji, u BiH, ovim laboratorijama i tehnologijom se to može postići. Zato zahvaljujemo TIKA-i i IUS-u što su u pravo vrijeme proveli ovaj projekat. Siguran sam da će ova laboratorija biti od velike koristi - kazao je Koc.

Rektor Yildirim je posebnu zahvalnost izrazio TIKA-i, zbog podrške koju je pružila otvaranju ove značajne laboratorije.

Povećanje nivoa obrazovanja u BiH

- Laboratorija je vrlo važna, ne samo za naš univerzitet nego i u pogledu obrazovanja u srednjim školama i na univerzitetima u BiH. Misija IUS-a je da u BiH pruži kvalitetno obrazovanje, a u tome će nam svakako pomoći ovaj projekat TIKA-e, kojim je osigurana važna infrastruktura. Naš cilj je sada, da koristeći ovu laboratoriju, organizujemo kurseve i nastavu sa srednjim školama, univerzitetima i druge programe, kako bi potom i oni kurseve organizovali u svojim školama. To je taj aspekt obrazovanja, a postoji i segment istraživanja. Znate da univerzitet nudi obrazovanje i istraživanja - kazao je Yildirim te dodao:

"Proizvodi i prototipi koji će se ovdje proizvoditi u budućnosti će biti korišteni u oblasti industrije za razvoj BiH. Zato će ovdje posebno fakulteti mašinstva, elektrotehnike i arhitekture provoditi različite projekte i aktivnosti. Nadam se da će sve ovo doprinijeti modernizaciji i povećanju nivoa obrazovanja u BiH kao i kvaliteti istraživanja."

Pored ove laboratorije, Istraživačko razvojni centar (RDC ) posjeduje druge najmodernije laboratorije, kao što su laboratoriji genetike i bioinžinjeringa, mašinstva, kompjuterskih nauka, elektronički lab i druge laboratorije.
 

IUS laboratorija - 12. 2. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.