open-navfaktor-logo
search
"Srbijanski imigrant"
Interesovanje medija opalo, Galijašević zanijemio: Napadač na policajce nije iz BiH već iz Srbije
Interesovanje srbijanskih medija za slučaj Dženana Čamovića, 20-godišnjaka koji je početkom juna ranjen nakon što je nožem napao policajce u Brooklynu (New York, SAD), iznenada je splasnulo.
24.06.2020. u 08:06
get url
text

Prethodno su, podsjetit ćemo, Večernje novosti objavile tekst u kojem je istaknuto da je "Bosna i Hercegovina odskočna daska za radikalne islamiste", te da je Čamović "samo čekao pogodan trenutak da pokaže odanost Islamskoj državi ili Al Qaidi".

Ocijenio je to Dževad Galijašević, samozvani stručnjak za terorizam koji je uvijek dostupan na telefon za potrebe medija u Republici Srbiji ili entitetu RS kada je potrebno zastupati tezu o BiH kao "terorističkom leglu".

VEZANI TEKST - Je li Čamovića "mržnjom zadojio ISIL": Američki FBI ne zna, ali zna "ekspert" Galijašević

Prema informacijama Faktora iz institucija BiH, Dženan Čamović niti članovi njegove uže porodice nisu rođeni u BiH, niti su državljani BiH.

Tu su činjenicu spoznali i mediji u SAD-u, te je Čamović u tamošnjim izvještajima predstavljen kao "srbijanski imigrant".

New York Daily News piše, pozivajući se na informacije istražitelja, da je Čamović imigrant iz Srbije, a ne iz BiH, kako se to ranije tvrdilo.

Uporedo sa promjenom zemlje porijekla napadača u medijima u Srbiji i entitetu RS iznenada je opalo interesovanje za ovaj slučaj. Zanimljivo je da logika prema kojoj je BiH kao zemlja Čamovićevog porijekla postala "odskočna daska za radikalne islamiste" prestala postojati kada je utvrđeno da napadač vodi porijeklo iz Srbije.

Nevezano za porijeklo Čamovića, istražitelji u SAD-u još  nisu uspjeli utvrditi postojanje bilo kakve veze između napadača i terorističkih organizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.