open-navfaktor-logo
search
Sinofarm i Pfizer
Interes za vakcinaciju u Mostaru sve veći, ali nedovoljan za kolektivni imunitet
Nakon što su u Mostar stigle vakcine proizvođača Sinofarm i Pfizer, povećalo se i interesovanje građana za vakcinisanje u ovom gradu, koje je u vremenu kada je dostupna bila samo AstraZeneca, bilo jako malo.
08.09.2021. u 15:04
get url
text

Vakcinacija se vrši u jutarnjim satima, kada se mogu zabilježiti najduži redovi za čekanje, a prema riječima zdravstvenih radnika, dnevno se u prosjeku vakciniše oko 400 građana. Čelnike medicinskih ustanova raduje podatak da se interesovanje za vakcinisanjem povećalo, međutim, to još uvijek nije idealno, ističu.

- Interes građana za Pfizer vakcinama je veliki i njih ne koristimo za vakcinisanje u danima otvorenih vrata. One idu preko porodičnih ambulanti, uz trijažu, i to za osobe koje imaju teška oboljenja - kaže direktor Doma zdravlja Stari Grad Mostar Edin Kapetanović.

On je ranije apelovao na stanovništvo da se vakciniše, jer je to jedini put do kolektivnog imuniteta.

- Imali smo loš period, kada su građani zaobilazili vakcine Sinofarma i AstraZenece. Bila je to druga polovina sedmog i prva polovina osmog mjeseca. S pogoršanjem epidemiološke situacije, odnosno s porastom broja zaraženih, interes za vakcinacijom je porastao. Istini za volju, daleko je to od onoga što je potrebno i što bi bilo u cilju postizanja kolektivnog imuniteta - dodaje Kapetanović.

U Domu zdravlja Stari Grad Mostar dosad je vakcinisano više od deset hiljada građana prvom dozom, dok je oko pet hiljada primilo obje doze vakcine.

Inače, epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu svakim danom je lošija. Tokom posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminule su tri osobe od posljedica zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju trenutno su 102 bolesnika od kojih je 15 na invazivnoj i četiri na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilno.

Bolnički kapaciteti u COVID bolnici su davno popunjeni, pa je za smještaj bolesnika koje je nužno hospitalizirati ponovo izdvojen peti sprat mostarske bolnice. Popunjen je i odjel u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić", gdje se hospitaliziraju pacijenti samo sa srednje-teškom kliničkom slikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.