open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Intelektualci iz Rusije: Narod niko nije pitao za mišljenje, ne želimo rat
Intelektualci iz Rusije istupaju javno sa porukom da ne žele rat sa Ukrajinom.
24.02.2022. u 15:54
get url
text

Njihova kampanja krenula je krajem januara, kada su skupljali potpise političkom rukovodstvu Rusije protiv rata u Ukrajini, a na listi su brojni naučnici, aktivisti za ljudska prava, muzičari i glumci: aktivisti za ljudska prava - Ljev Ponomarjov, Zoja Svetova, Svetlana Ganuškina, muzičar Andrej Makaravič, političari Grigorij Javlinski, Ljev Šlosberg, publicista i analitičar Andrej Pijontkovski, pisac Viktor Šenderovič...

Kažu da građane Rusije "niko ne pita za mišljenje". No iako njihova poruka nije urodila plodom, i dalje ne odustaju od cilja da zaustave rat.

Roman Stoylar, poznati ruski kompozitor iz St. Peterburga, danas je putem društvenih mreža uputio poruku svijetu.

- Poziv mojim prijateljima širom svijeta. Ljubazno vas molim da se uzdržite od fraza poput "Rusija napada Ukrajinu", "Rusija bombarduje Kijev" i tako dalje. Rusi ne žele nikakav rat. Rusi nisu poslali vojsku u Ukrajinu - to je uradio onaj bivši pukovnik KGB-a koji je sjedio na predsjedničkom mjestu, a da nije pitao Ruse – poručio je Stoylar.

Ističe da je sebe uvijek smatrao međunarodnom osobom, građaninom svijeta.

- Jasno mi je da u naše vrijeme većina političara koji se usuđuju djelovati "u korist naroda" ne predstavljaju ljude. Oni imaju tendenciju da dijele nacije, stvaraju neprijatelje, uvlače svijet u ratove samo da bi povećali vlastito bogatstvo i moć. Nažalost, teško mi je da im se suprotstavim. I čini se da jedino što možemo da uradimo je da se zajedno suprotstavimo njima - barem u našem shvatanju da sva njihova propaganda ne služi u svrhe mirnih ljudi. Ne zalažem se za zemlje, zastave, nacije, klase – sve su to površne stvari koje nas dijele. Zalažem se za prijateljstvo i razumijevanje. Zalažem se za mir – poručio je Stoylar.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i glavni urednik Novaya Gazeta Dmitrij Muratov kazao je da je Rusija "po nalogu predsjednika Putina započela rat sa Ukrajinom".

- I nema ko zaustaviti rat. Stoga, uz tugu, mi doživljavamo stid. Mi ćemo ovaj broj Novaya Gazeta objaviti na dva jezika - ukrajinskom i ruskom. Jer Ukrajinu ne priznajemo kao neprijatelja, a ukrajinski jezik kao jezik neprijatelja. I nikada to nećemo priznati. Samo globalni antiratni pokret može spasiti život na ovoj planeti - poručio je Muratov. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.