open-navfaktor-logo
search
Situacija se mijenja
Institut za javno zdravstvo RS-a: Pooštrit će se mjere u nekim općinama, turistička testiranja se ne rade
Nadležni u Institutu za javno zdravstvo RS-a podvukli su danas da se u ovom entitetu ne rade turistička PCR testiranja na koronavirus, nego samo za radnike, te studente i učenike koji se školuju u inostranstvu.
19.06.2020. u 12:23
get url
text

Epidemiolog Instituta Jela Aćimović naglasila je da je jedini priznat PCR test, koji se radi iz brisa nosa i u komercijalne svrhe košta 200 maraka.

- Svi drugi testovi, brzi itd. nisu dovoljno pouzdani da se možemo na njih osloniti. Sve zemlje traže PCR testove, a neke zemlje traže unutar 48, a neke 72 sata - rekla je Aćimović.

V.d. direktora Insituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da oni ne rade turistička testiranja.

- Nije nam poznato da iko vrši takva testiranja u okruženju - rekao je Zeljković.

Govoreći o mjerama koje uvode susjedne zemlje i zahtjeva za PCR testovima građana prilikom prelaska granice, on je kazao da ovog trenutka u RS-u nema kapaciteta da se pokriju turistička testiranja.

- Mi očekujemo da zemlje još jednom razmotre svoje doluke. Neke su u roku 24 sata mijenale svoje odluke dva ili tri puta. Nezahvalno je da se Institut ponaša kako vjetar duva, i imamo obavezu da slušamo riječ struke. Moraju se testirati oni za koje je to opravdano, a oni koji idu turistički, moraju ipak shvatiti da je to izbor njihove slobodne volje i moraju znati da ne mogu biti prioritet - rekao je Zeljković.

On je također istakao da se svako uvođenje novih ili vraćanje rigoroznijih mjera i preporuka, vodi na osnovu trenutne situacija, a da aktuelna situacija u RS-u ne zahtijeva pooštravanje.

Međutim, podvukao je da će se donijeti preporuke i rigoroznije mjere za odeređene lokalne zajednice, kako bi se preduzeli koraci i na odgovarajući način reagovala na eventualno povećanje pozitivnih.

- U ovom tenutku nas zabrinjava nepoštovanje određenih mjera - rekao je Zeljković.

Naglasio je važnost poštovanja ranije donesenih mjera, a koje su davale rezultate - distanca, maske i lična, te higijena prostora.

- To mora da ostane prioroitet - rekao je.

On je naveo i da je analiza pokazala da tamo gdje je došlo do njihovog kršenja, povećavao se i broj novozaraženih.

- Situacija se mijenja na dnevnoj bazi, i tako će se raditi preporuke. Sigurno će biti pooštravanja u određenim lokalnim zajednicama, od skraćivanja radnog vremena, smanjenja broja osoba na javnom mjestu itd. ali to je nešto na šta lokalni krizni štabovi moraju posebno da obrate pažnju - kazao je Zeljković.

Među takvim primjerima, izdvojio je Bosansku Kostajnicu, kao i najnoviju situaciju u Srpcu gdje je sedam zaraženih vaspitačica u jednom vrtiću.

Najavio je i masovnija testiranja u domovima za stare kako bi se zaštitila ta populacija.

Zeljlović je zaključio da je, uprkos svemu, epidemiloška situacija u RS-u pod kontrolom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.