open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Institut za javno zdravstvo RS-a izdao preporuku za buster ili treću dozu protiv koronavirusa
Institut za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je, postupajući po zaključku Štaba za vanredne situacije, izdao preporuke za primjenu buster doze vakcine protiv koronavirusa.  
12.10.2021. u 16:14
get url
text

Zaključkom Štaba za vanredne situacijeu RS-a o primjeni buster doze protiv COVID-19 u ovom entitetu, Institut je zadužen da planira, organizuje i u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama sprovede vakcinaciju stanovništva trećom dozom, te redovno izvještava o aktivnostima u vezi sa ovom vakcinacijom.

- Buster doza vakcine protiv COVID-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile - saopćeno je iz Instituta.

Dodaje se da se u ovom momentu, treća doza može  primjenjivati kod kategorija stanovništva koje su drugu dozu primile prije 31. marta 2021. godine i to: osoba starijih od 65 godina, korinisnika domova za stara lica, osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima, osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške  forme COVID-a, osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću kao što su zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

- Кao buster doza se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Кada je u pitanju vakcina Sputnik V, kao buster doza se daje komponenta I vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primjena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju - istakli su u Institutu.

Građani RS-a koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u ovom entitetu, pod uvjetom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze (sa QR kodom), te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo RS-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.