U pismu "u ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, traži da Kanada sankcionira i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države BiH, kao i njegove saveznike iz pozicije i opozicije bh. entiteta RS, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost".

- Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Dodika, člana Predsjedništva BiH, mora se konačno zaustaviti i sankcionirati - navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

Napad Dodika na Ustavni sud BiH zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina BiH odluka pozicije i opozicije RS-a o blokadi državnih institucija. Antidržavni potez pozicije i opozicije u RS-u je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, je opsano kršenje evropskih i kanadskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno produbljuje krizu u BiH, što je kontinuirani cilj pozicije i opozicije u RS-u - smatraju u Institutu za istraživanje genocida.

Naglašavaju da se "radi o najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet".

- Ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti Kanade u vezi s boljom budućnosti BiH. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve kontinuiranog antibosanskog djelovanja bh. entiteta RS. To se odlučnom akcijom mora spriječiti - poručuju iz Instituta.

Iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada, pozivaju premijera Kanade Trudea da konkretnim i odlučnim mjerama odgovori na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

- Pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, prijetnji državi BiH. Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je ranije zatražila od svih političkih subjekata u BiH da poštuje odluke Ustavnog suda BiH, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi ugrožavanju države BiH - stoji u pismu upućenom premijeru Kanade.