Radić će, po novoj presudi Županijskog suda iz Zagreba, izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska ne priznaje pravosnažno presuđeni udruženi zločinački poduhvat.  Najoštrije osuđujemo dehumanizirajuču zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o tranfseru osuđenih osoba u režiji ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše i pravosuđa Hrvatske.

Podsjećamo ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše i pravosuđe Hrvatske da pravosnažnom presudom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu je potvrđeno da je Bosna i Hercegovina bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavnih tvorevina predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Bosne i Hercegovine, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova Bosne i Hercegovine koji su proglašeni paradržavom Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar Bosne i Hercegovine (po uzoru na entitet Republika Srpska).

Posebno je važno što je Haški tribunal presudio da je sukob Hrvatskog Vijeća Odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međudržavni sukob – agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, te da su šestorica visokih funkcionera nekadašnje takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. Tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik tzv. Herceg-Bosne Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje zločinačke tvorevine Herceg-Bosne neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva.

Zato su zločini nad bošnjačkim stanovništvom bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ova konačna presuda je važan korak ka istini o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno ova presuda je važna i za istinu o zločinima nad građanima Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjacima. Na kraju presuda je doprinos pravdi za žrtve zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločina nad njenim građanima, posebno Bošnjacima.

Imajući navedeno u vidu IGK traži od od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i pravosuđa u Hrvatskoj, da odmah preispitaju svoje odluke, jer oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja najgrublji, anticivilizacijski  atak na istinu, pravdu i međunarodno pravo, ponižava žrtve i derogira pravosnažne presude suda Ujedinjenih nacija, što može imati nesagledive posljedice za stanje u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i za svijetsku pravdu, pravo i mir.

Pozivamo sve prijatelje istine i pravde da se distanciraju od ovakvih anticivilizacijskih postupaka i na taj način daju doprinos izgradnji istine i pravde kao puta za bolju zajedničku budućnost slobodne, demokratske, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju IGK-a.