open-navfaktor-logo
search
Svečano
Institut "Yunus Emre" organizovao kurs turskog jezika za hrvatske policajce
U saradnji s Policijskom akademijom, Institut "Yunus Emre" organizirao je kurs turskog jezika za službenike policije u Hrvatskoj.
04.01.2023. u 15:46
get url
text

Svečanosti početka turskog jezika prisustvovali su turski ambasador Yavuz Selim Kiran, direktor Policijske akademije Hrvatske Josip Ćelić i koordinator Instituta "Yunus Emre" u Zagrebu Fuat Korkmaz te druge zvanice i gosti.

Ambasador Kiran čestitao je svim pripadnicima hrvatske policijske uprave što su odabrali učenje turskog jezika.

- S memorandumom o razumijevanju potpisanim između ministarstava unutarnjih poslova tokom posjeta našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, turski i hrvatski policajci koji će biti na dužnosti na granicama će moći komunicirati na turskom zahvaljujući kursevima koje održava Institut Yunus Emre - rekao je Kiran.

Napominjući da će komunikacija i koordinacija između sigurnosnog osoblja dviju zemalja ojačati kursevima turskog jezika, Kiran je izrazio nadu za jačanjem saradnje na području sigurnosti i sigurnosti granica.

Ćelić je istakao da će turski biti važan faktor u planiranju karijere policajaca te je dodao da se ove godine s Institutom "Yunus Emre" radi na hrvatsko-turskom rječniku koji će uključivati ​​cestovne, granične i prometne pojmove.

Ukupno 99 policijskih službenika učestvuje u online i direktnim kursevima turskog jezika, a polaznici su na prvom času vježbali s ambasadorom Kiranom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.