open-navfaktor-logo
search
Agonija
Institucije kulture od državnog značaja ponovo na koljenima, nije usvojen budžet BiH
Neusvajanje budžeta na državnom nivou donijet će nove probleme za sedam kulturnih institucija od državnog značaja (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Kinoteka BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH).
11.10.2021. u 21:09
get url
text

Konkretnije, ove godine, izostat će javni poziv za sufinansiranje projekata institucija kulture Ministarstva civilnih poslova BiH, iz koje se obično osigurava budžet za ove institucije.

A problemi su već počeli. Uposlenici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti već dva mjeseca nisu dobili plaću, a nažalost, isti scenarij čeka i ostale.

- Smatram da država treba da se pobrine za institucije iz oblasti kulture na bilo koji način. Kako se pobrinu za svoje plaće, tako da se pobrinu i za egzistenciju institucija koje čuvaju nacionalno blago BiH.

Neusvajanje budžeta znači da nam nedostaju sredstva za egzistenciju. Mi nismo čak u prilici da napredujemo ni u kojem pogledu iz prostog razloga što nemamo dovoljno finansiranja, čak ni za osnovnu egzistenciju, a kamoli za proširenje kapaciteta. Strahujemo od narednih dana, to je nešto s čim se suočavamo svake godine. Naše traume počinju od januara i tada nismo sigurni da li ćemo uopće egzistirati. Sad zasad nismo imali kašnjenja, ali uskoro će se dogoditi, nažalost. Svake godine dođemo u tu situaciju – kaže Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

Kulturne institucije ili sedam stubova kulture BiH nemaju stalni izvor finansiranja. Preživljavaju tako da sredstva za plaće, režije i sve ostalo pokušavaju osigurati putem tri javna poziva, kantonalnog, federalnog i državnog.

Vlada KS je u prošlom sazivu započela proces da ovaj Kanton preuzme finansijska prava, međutim, to nikad nije realizirano.

- Kada je Umjetnička galerija u pitanju, mi imamo na računu za još možda jednu plaću, i to je sve do marta ili aprila, kada se eventualno možemo nadati prvim prihodima od Kantona. Naravno sa puno gorčine o ovome govorim, posebno danas kada Umjetnička galerija BiH slavi 75 godina postojanja i rada. Od tih 75 godina nažalost uskoro ulazimo u 30. godišnjicu od kada nemamo riješen pravni status ni finansiranje. Više se ne može ni komentarisati. To je sramota za svaku državu na svijetu da njene nacionalne institucije tako vegetiraju, a onda povrh svega se poigravaju ovako. Mi definitivno nemamo odgovor šta i kako dalje - kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.