open-navfaktor-logo
search
Milionski iznos
Institucije BiH stimulisale zaposlene u doba pandemije: Pojedinačni iznosi veći i od nekoliko penzija
Samo na stimulacije i jubilarne nagrade svojim zaposlenim institucije Bosne i Hercegovine su u prošloj godini potrošile više od 1,6 miliona KM.
22.04.2021. u 07:46
get url
text

Većina ovog novca, oko 1,57 miliona KM, otišlo je na stimulacije.

Do ovog iznosa smo došli sabirajući podatke koje je zasad dostavila 61 agencija, direkcija, služba, uprava, ministarstvo, odgovarajući na pitanje Saše Magazinovića, zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

No, ovaj iznos nije konačan imajući u vidu da neke institucije nisu dale konkretne iznose, dok se odgovor od nekoliko njih još čeka.

VEZANI TEKST - Nema podrške za ukidanje jubilarne naknade u Domu naroda PSBiH

Ove naknade su dobijali i vozači, čistačice, ali i šefovi jedinica, stručni savjetnici, pomoćnici ministara, savjetnici ministara...

Osim jubilarnih nagrada i stimulacija, institucije su u godini pandemije isplaćivale i naknade za rad u komisijama, predavanja, ugovore o djelu, darove djeci i slično.

Ima i svijetlih primjera. Ured za veterinarstvo, Ured za zakonodavstvo i Direkcija za ekonomsko planiranje nisu, kako su odgovorili, isplatili bilo kakve naknade mimo plaća.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika prošle godine je dodijelila jednu stimulaciju u iznosu od 144 KM.

Pojedinačni iznosi stimulacija su različiti u zavisnosti od institucije, a i unutar same institucije, te su zaposlenici dobijali i 100 KM, ali i 600 KM, 800 KM, pa i 1.730 KM kao u slučaju šefa jednog odjela u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pomoćnica ministrice za civilnih poslova obavljala je i poslove sekretara Ministarstva pa je za to dobila naknadu od skoro 5.200 KM.

Ima primjera gdje je jedan zaposlenik dobio više stimulacija.

Značajan broj stimulacija i jubilarnih nagrada iznosio je više od, naprimjer, iznosa minimalne plaće (406 KM) koju prima veliki broj radnika ili iznosa najniže penzije u FBiH (382 KM) koju prima većina penzionera.

VEZANI TEKST - Nema redovnog usklađivanja penzija 15. aprila u Federaciji

- Kada je jedan zastupnik tražio da se ukinu beneficije, ismijali su ga. Imamo vlast, posebno zakonodavnu, koja se odrodila od naroda. Uzimaju, ne vide kako narod živi – prokomentarisao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Kazao je da nema riječi na sve što se radi i da ga čudi kako ne reaguje armija od 400.000 nezaposlenih, oni koji rade, a ne dobijaju plaću ili je ona minimalna.

- Nisu to samo stimulacije već i astronomske beneficije, nova službena auta. Penzioneri su prvi u redu za plaćanje režija, prvi u redu u apoteci, ali i prvi u redu na glasanju na izborima. I kada ja nešto kažem na vlast, zatvore mi usta rečenicom: "Vi ste ih izabrali". Samo se olovkom ovo stanje može promijeniti – poručio je Mehić.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, istakao je da je to sramotno i pokazuje da je kompletan sistem u državi podređen glomaznom administrativnom aparatu i živi i radi da bi namirio taj aparat.

- Žalosno je da oni koji proizvode imaju plaću od 400 KM, a isplaćuju se stimulacije kada je većina radila od kuće i smanjenim kapacitetom. Sve dok se tako bude vršila raspodjela novca, nemamo perspektivu – dodao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.