open-navfaktor-logo
search
Preporuke revizora
Institucije BiH ne zanima obilježavanje službenih auta i da preispitaju praksu isplate otpremnina parlamentarcima
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine preporučio je obilježavanje službenih vozila i preispitivanje prakse isplate otpremnina parlamentarcima.
28.01.2023. u 07:47
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Sve po propisu koji ne mijenjaju: Ko od zastupnika i delegata stiče uvjete za otpremninu, penziju i plaću

Preporuke su date u posljednjem izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH, onom za 2021. godinu, o kojima će zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljati 31. januara. Ali ove preporuke su davane i prethodnih godina. Bez obzira na to, izvjesno je da će do daljnjeg ostati nerealizirane jer institucije očito nisu zainteresirane da ih provedu.

Kada su u pitanju otpremnine zbog odlaska u penziju, koje za parlamentarce iznose oko 30.000 KM, državni revizori su u najmanje dva navrata preporučili da se preispita praksa njihove isplate onda kada je izvjesno da će osoba nastaviti raditi u institucijama BiH. Praksa je takva da zastupnici i delegati budu penzionisani, dobiju otpremnine, a dan kasnije se ponovo zaposle u Parlamentu BiH.

Ured za reviziju institucija BiH je i ranije preporučio da se preispita ova praksa, ali i konstatovao da nadležne institucije nisu razmotrile ovo pitanje.

Pitanje obilježavanja službenih vozila pokrenuto je prije više od dvije godine, kada je usvojena inicijativa da se službena vozila institucija BiH obilježe naljepnicom ili na neki drugi način kako bi ih i građani i učesnici u saobraćaju mogli prepoznati kao službena vozila. Cilj je spriječiti zloupotrebe korištenja.

Međutim, nije se daleko odmaklo s realizacijom.

Kako je vidljivo i iz odgovora na zastupničko pitanje koji je također na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma 31. januara, Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine uopće nije preldožilo obilježavanje auta, već tek objavu registra službenih vozila koja ne znači ništa građanima ni učesnicima u saobraćaju u smislu da na ulici prepoznaju da je riječ o službenom vozilu institucija BiH.

Prema stavu ovog ministarstva, registar vozila će uspostaviti i voditi Služba za zajedničke poslove institucija BiH. Ministarstvo finansija i trezora BiH je na ovo dalo svoju saglasnost i još u februaru 2021. se obavezalo da će pokrenuti proceduru dopune pravilnika u vezi sa službenim vozilima.

VEZANI TEKST - Kako su trošile državne institucije: Kupovali osam zimskih guma za jedno auto, direktor zadužio specijalizirano vozilo...

Ipak, u Službi za zajedničke poslove do danas nisu dobili apsolutno nikakav akt u vezi s ovim.

- Služba za zajedničke poslove institucija BiH nije dobila nikakvu inicijativu, dopis ili bilo kakav drugi akt u vezi s uspostavom javnog registra službenih vozila niti dopunom Pravilnika o uvjetima nabavke i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH u kojem bi se uveo registar koji bi bio javan, a na način da ga Služba uspostavlja, vodi i ažurira – odgovor je koji smo dobili u četvrtak.

Za to vrijeme milioni maraka godišnje se troše na službena vozila, a revizori nastavljaju bilježiti nepravilnosti. Samo u 2021. godini na izdatke za službena vozila je potrošeno skoro 12,5 miliona KM, a najviše za gorivo (skoro sedam miliona KM). U toj godini su zabilježeni slučajevi da se specijalizirana vozila koriste za prijevoz na posao i odlazak s posla, da se za istu relaciju upisuju različite kilometraže...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.