I to se dešava

Institucije BiH napustilo 78 državnih službenika

Objavljeno: 14.11.2019. u 20:55 Autor: B. T.

Od 1. januara do 31. oktobra ove godine 111 državnih službenika zasnovalo je radni odnos

Od 1. januara do 31. oktobra ove godine Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine (ADSBiH) objavila je 69 javnih oglasa za 114 pozicija.

Kako nam je  rečeno u Agenciji, u tom periodu 111 državnih službenika zasnovalo je radni odnos.

- Za isti period 78 državnih službenika je napustilo državnu službu, i to najviše po osnovu dobrovoljnog istupanja – rečeno nam je u Agenciji.

Ured za reviziju Institucija BiH, u nedavno objavljenom Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu, naveeo je da se, prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH , Zakonu o radu u institucijama BiH i podzakonskim aktima, upošljavanje i unapređenje državnih službenika temelji na javnom konkursu i profesionalnoj sposobnosti.

Tako su institucije BiH koje provode postupak upošljavanja i Agencija za državnu službu BiH dužne isti provesti na zakonit i transparentan način koji će osigurati izbor najuspješnijih kandidata.

Međutim, revizijom procesa upošljavanja u institucijama BiH uočeni su nedostaci i slabosti koje ukazuju na nezakonitost i netransparentnost u procesu upošljavanja državnih službenika i uposlenika.

- Moramo naglasiti da se određene nepravilnosti ponavljaju i pored preporuka revizije u prethodnim izvještajima. Također, Ured za reviziju je putem pojedinačnih izvještaja skrenuo posebnu pažnju na određene nepravilnosti koje se javljaju u praksi u procesu upošljavanja i reguliranja radno-pravnog statusa uposlenih – navedeno je, između ostalog u Izvještaju.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije