open-navfaktor-logo
search
Ministarstva finansija
Institucije BiH na privremenom finansiranju, FBiH nema ni to: Evo kada je krajnji rok i šta će biti sa penzijama
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda donio je instukciju o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine s obzirom na to da budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu nije usvojen, potvrđeno je za Faktor.
05.01.2023. u 07:45
get url
text

Ni Federacija BiH nema usvojen budžet, ali još nema ni odluku o privremenom finansiranju što znači da se ne mogu isplaćivati nikakve naknade koje su predviđene za ovu godinu.

Bez budžeta dolazi u pitanje prije svega isplata uvećanih penzija jer bez budžeta mora biti donesena odluka o privremenom finansiranju, a to znači isplatu svih naknada u iznosu u kojem su se isplaćivale u januaru prošle godine kada se nisu desila povećanja.

Za usvajanje federalnog budžeta čekaju se Zastupnički dom, te Dom naroda Parlamenta FBiH koji još nije konstituiran.

VEZANI TEKST - Novalić: Budžet mora biti usvojen, inače bi morali penzije vratiti na nivo januara prošle godine; ambasador Murphy...

Kako nam je pojašnjeno u resornom federalnom ministarstvu, zakonski su ili budžet ili odluka o privremenom finansiranju trebali biti doneseni do kraja 2022. godine.

Ipak, u praksi vremena ima još do kraja januara bilo za budžet bilo za odluku o privremenom finansiranju jer se u ovom mjesecu isplaćuju naknade za decembar, odnosno troši se budžet za 2022.

- Prve redovne naknade za 2023. godinu prispijevaju početkom februara. Dobro bi bilo usvojiti budžet što prije kako bi se otklonila nesigurnost – dodaju iz Ministarstva finansija FBiH.

Kada je u pitanju nivo institucija Bosne i Hercegovine, za njihovo finansiranje u prva tri mjeseca ove godine odobreno je 268,4 miliona KM, što je četvrtina budžeta BiH za 2022. godinu.

Institucije tokom privremenog finansiranja ne mogu započinjati nove projekte.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH nam nisu odgovorili na pitanja postavljena prije osam dana o odluci o privremenom finansiranu niti šta je sa nacrtom budžeta za ovu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.