Podsjeća, nakon što su polovinom augusta potpisali ugovor s Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, koje im je dodijelilo 1,5 miliona maraka, uspješno su okončali postupak javne nabavke, a posao je dobila njemačka kompanija. Nakon toga se pristupilo izradi idejnog i glavnog projekta te je ishodovana građevinska dozvola za pripremne i ostale radove, što im je oduzelo dodatno vrijeme.

- Mi smo imali optimističnu najavu da ćemo do početka sezone završiti sve pripreme, međutim, ova procedura zaista traje. Sve je išlo kako treba, ali ono ima svoje vrijeme. Problem je i što uposlenici njemačke firme koja je pobijedila na tenderu, 20. decembra idu na kolektivni godišnji odmor. Radove, ako nam to vremenske prilike budu dozvoljavale, možemo nastaviti tek u februaru naredne godine pa se nadam da ćemo od naredne sezone, kao što smo i priželjkivali, moći skijati i na novom ski-liftu - kaže Mušija.

Osim podrške Vlade FBiH, ističe, projekt je sa 350.000 KM podržala i Općina Kakanj te Vlada Zeničko-dobojskog kantona, posredstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona sa 100.000 KM.

- Ove smo godine, uz podršku Općine Kakanj i ZDK, okončali adaptaciju Eko kuće Ponijeri koju je kao stari objekat kupila te na upravljanje našem preduzeću dodijelila Općina. Prošle smo godine uspjeli adaptirati caffe bar u tom objektu uz samu skijašku stazu, a za ovu smo sezonu uredili i osam apartmana za iznajmljivanje, za koje tek trebamo utvrditi cijene najma. Na trećem smo spratu, tačnije u potkrovlju, adaptirali i dva apartmana za smještaj omladinaca, planinara… Caffe bar planiramo, putem javnog poziva, iznajmiti i dati na upravljanje nekom privatnom preduzeću jer se javna preduzeća ne mogu baviti ugostiteljstvom - podvlači Mušija.

Sezona skijanja u Ski-centru Ponijeri, koje je i jedino aktivno skijalište u ZDK te kao takvo atraktivno i za posjetu skijaša iz drugih općina i gradova tog i drugih kantona, zvanično počinje 15. decembra, ali Mušija kaže kako sezona počinje kada bude snijega.

Ponijeri su i vazdušna banja za stanovnike te općine pa je razumljivo da su proteklih godina, pojačano unazad pet-šest godina, uložena značajna sredstva za poboljšanje infrastrukture za skijanje i druge vrste rekreacije.

Uz skijašku stazu, urađena je staza za sankanje i rasvjeta pa se organizira i noćno skijanje, a prošle je godine nabavljen i još jedan polovan "ratrak" za uređenje staze, što je omogućilo i veći broj dana za skijanje na Ponijerima.