Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Vogošća.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Inspektori su u 34 kontrole otkrili nezakonitosti u poslovanju poreznih obveznika. Zatečeno je 10 neprijavljenih radnika, pet obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i dva objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. Prilikom kontrola kod dva obveznika je zatečena roba bez porijekla.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja i zatečene robe bez porijekla zapečaćeno je devet objekata i podnesena 43 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 58.700 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.