open-navfaktor-logo
search
U dva kantona
Inspektori otkrili 11 neprijavljenih radnika, zapečaćeno 12 objekata
Kantonalni porezni ured Novi Travnik i Kantonalni porezni ured Mostar izvršili su 52 djelimične inspekcijske kontrole (blic kontrole) na području Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti, navode iz Porezne uprave FBiH.
17.09.2021. u 16:02
get url
text

Kontrole su izvršene na području općina: Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Vitez, Travnik, Jablanica, Konjic, Mostar i Čitluk.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 11 neprijavljenih radnika, 17 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i dva porezna obveznika koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 12 objekata i izdato je 42 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 90.500,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u dane vikenda i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima - navode u iz Porezne uprave FBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.