open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Inspektori izrekli više od milion KM kazni, izdato i 21 rješenje o zabrani rada
U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, nadležni inspekcijski organi su, u skladu s naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva i preporukama zavoda za javno zdravstvo, prioritetno usmjereni na aktivnosti intenzivnog praćenja provođenja obaveznih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja epidemije COVID-19 na području cijele Federacije BiH.
15.10.2020. u 11:11
get url
text

Osiguran je puni angažman raspoloživih kapaciteta i provođenje timskih nadzora. Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se osiguralo kumulativno prisustvo inspekcijskih organa na području FBiH kao pomoć i podrška kantonalnim inspekcijama.

Inspekcijski organi intenzivno rade na kontroli poštivanja odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i od kraja maja provode pojačane inspekcijske nadzore s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova.

Po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom periodu izvršeni su i timski inspekcijski nadzori na području KS, ZDK i HNK, uz kontrolu provođenja mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području općine Neum. Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata, pored nepravilnosti u domenu poštivanja i provođenja minimuma epidemioloških mjera, federalni inspektori su konstatovali nepravilnosti i u oblasti fiskalizacije.

Od jula do septembra, federalni inspektori su u kontroli poštivanja i provođenja epidemioloških mjera izvršili 833 inspekcijska nadzora, te utvrdili 69 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi s finansijskim teretom od 124.750,00 KM.

Prema objedinjenim podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora u oblasti kontrole provođenja i poštivanja epidemioloških mjera, u periodu od marta do kraja septembra izvršen je ukupno 16.771 inspekcijski nadzor, donesena 2.063 rješenja o otklanjanju nedostataka, utvrđena 622 prekršaja s finansijskim teretom od 1.044.765,00 KM, te izdato 21 rješenje o zabrani rada, saopćio je FUZIP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.