open-navfaktor-logo
search
Poštivanje mjera
Inspektori izrekli 470 kazni za nenošenje maski, pojačana kontrola ugostiteljskih objekta i trgovina u KS
U periodu intenzivnih inspekcijskih nadzora u Kantonu Sarajevo, koji se provode od marta, a koji su dodatno pojačani 15. juna, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 4.958 inspekcijskih nadzora.
07.07.2020. u 19:51
get url
text

Zbog nepoštivanja socijalne distance i nenošenja maski, inspektori su izrekli 470 rješenja sa korektivnim mjerama i 75 prekršajnih naloga u iznosu od 121.345,00 KM.

Kako su kazali u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, nadzori se, osim u sredstvima javnog prijevoza, provode i u svim objektima na koje se naredbe odnose, a to su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, pekare, frizerski/kozmetički saloni, ustanove socijalne zaštite, nargila barovi te drugi objekti na osnovu dobijenih predstavki.

- Od 12. maja, kada je odobren nastavak rada ugostiteljskim objektima, ali ne i upotreba nargile, inspektori su na području KS do danas kontrolisali 48 nargila barova i ugostiteljskih objekata u kojima se uslužuje nargila. U postupku provedenih nadzora, radi utvrđenih nepravilnosti, izdato je 18 rješenja sa korektivnim mjerama, a doneseno je i devet prekršajnih naloga u iznosu od 18.000 KM. Upotreba nargile ponovo je dozvoljena Naredbom od 29. maja, s tim da je u trenutnim okolnostima obaveza subjekata da, osim jednokratnog nastavka, za korisnike osigura i jednokratno crijevo – navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U cilju zaštite potrošačkih interesa, nadzore iz svoje nadležnosti u redovnim i usmjerenim nadzorima u KS intenzivno provode i tržišno-turistički inspektori.

- U posmatranom periodu do danas tržišno-turistički inspektori izvršili su 1.260 inspekcijskih nadzora. Radi kršenja odredbi Zakona o kontroli cijena, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o unutrašnjoj trgovini djelovali su izdavanjem 557 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 459.490 maraka, a izdali su i 28 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja trgovačke ili ugostiteljske djelatnosti te 19 rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka uz pokretanje 10 prekršajnih postupaka pred nadležnim sudom – kažu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.