open-navfaktor-logo
search
Sud će čekati
Inspektor optužen za dilanje droge pušten da ide raditi u inostranstvo
Početak novog suđenja banjalučkim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku optuženima za trgovinu drogama, ponovo je ostao u sjenci polemike Stijaka i njegovog advokata Marinka Brkića sa Sudskim vijećem Okružnog suda u Banjoj Luci
03.09.2018. u 15:55
get url
text

Iako glavni pretres nije ni održan jer na ročište nije došao Radulović koji je poslao nalaze o specijalističkom pregledu psihijatra da je "spriječen" da prisustvuje, u sudnici se raspravljalo o medijskom izvještavanju o ovom slučaju, povredi Stijakovih ljudskih prava, njegovom odlasku na rad u inostranstvo i drugom.

Stijak je danas kazao da se žalio Ombudsmenu za ljudska prava BiH na Sudsko vijeće u Banjoj Luci kojim predsjedava Snježana Kudrić, kao i da je protiv njih podnio disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV).

- Nemam ništa protiv vas. Ne znam da li vi imate protiv mene. Vi kršite moja ljudska prava – kazao je Stijak.

Njegov branilac je tražio da se novo ročište zakaže za oktobar, tvrdeći da je Stijak našao posao u inostranstvu, čemu je sudsko vijeće "izašlo u susret", iako nije precizirano kakav posao niti gdje.

Advokat Brkić je pojasnio da je Stijak, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažne presude, tražio da se vrati u radno-pravni status u MUP RS, što je ministar odbio.

- Kako nisam imao šta da radim, našao sam posao u inostranstvu i bit ću odsutan do 1. oktobra. Imam dijete od pet godina o kojem moram brinuti, a obećavam da ću se odazivati sudskim pozivima – kazao je Stijak.

On je danas imao prigovore i na prijedlog tužilaštva za saslušanje nekoliko novih svjedoka, smatrajući da se time odugovlači postupak, a kada je ušao u raspravu sa
sudskim vijećem, dobacio im je da oni "mogu raditi šta žele" i da ga "mogu i istući".

- Mi vas da ćemo istući? Ironično da vam odgovorim, prije bi se očekivalo da bude obratno. Zašto ste toliko nezadovoljni? Da li unaprijed znate ishod? – kazala je član Vijeća Marija Aničić – Zgonjanin.

Ona je imala i oštar odgovor Stijakovom advokatu koji se žalio na prisustvo medija u sudnici i izvještavanje o ovom slučaju, tvrdeći da su neki bili jednostrani i pristrasni, te da je osim optužnice Specijalnog tužilaštva RS, postojala i "medijska optužnica".

- U skladu sa principima javnosti u sve i jednom predmetu ću dozvoliti prisustvo medija, osim izuzetaka koji su zakonom propisani. Ovo nije takav slučaj. Mediji mogu i da budu neobjektivni, a postoji način da to riješite tužbom za klevetu i drugo – istakla je Aničić – Zgonjanin.

Prema navodima u optužnici, Stijak, Radulović i Marko Kovačević su bili pripadnici organizovanog udruženja kojim je rukovodio Srđan Radulović, svi inspektori Odsjeka za narkotike MUP-a RS. Udruženje je djelovalo sa ciljem preprodaje droge u periodu od kraja 2010. do oktobra 2013. godine.

Radulović "spriječen da prisustvuje"                                                                                                 FOTO: SRPSKACAFE (ARHIV) 

U optužnici je navedeno i da su hapsili i zastrašivali druge dilere te ih prinuđivali da za njih dilaju drogu, zaplijenjenu u policijskim akcijama.

Radulović, Stijak i Kovačević su pravosnažno osuđeni u martu 2016. godine. Radulović je dobio 11 godina zatvora, Kovačević šest, a Stijak pet godina i pet mjeseci zatvora.

Međutim, Ustavni sud BiH je u martu ove godine ukinuo pravosnažne presude, obrazloživši kako je presuda Vrhovnog suda RS zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, ujedno bivšeg službenika MUP-a RS i osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.