open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Inspekcija vrši provjere u privatnoj poliklinici gdje je operisana djevojčica iz Kaknja
Nakon što je tokom operacije u privatnoj poliklinici dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja pala u komu i u životu je održavaju aparati, Kantonalna uprava za inspekcijsku poslove Kantona Sarajevo vrši kontrolu u tom objektu.
12.11.2021. u 11:42
get url
text

Kako je za Faktor rečeno iz KUIP-a, kantonalni zdravstveni inspektor po dobijenim saznanjima iz medija i zahtjeva, koji je i službenim putem dostavljen Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS od Ministarstva zdravstva KS, pokrenuo je postupak inspekcijskog nadzora iz svoje nadležnosti u privatnim specijalističkim ordinacijama Halimić na Marijin Dvoru i Rožajac/Bejtović na Dobrinji, koje se nalaze na istoj adresi. Po utvrđenom činjeničnom stanju sve informacije i dokaze do kojih inspektor dođe u postupku obavljanja službene dužnosti bit će dostavljene i Ministarstvu zdravstva KS, koje je zahtjevalo inspekcijski nadzor.

- Napominjemo da je shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. novine FBiH", broj 46/10 i 75/13) propisano da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uvjeta propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te na osnovu toga donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu. Utvrđivanje uvjeta prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uslova prostora, opreme i kadra prema djelatnostima - kazali su iz KUIP-a.

Podsjećamo, i iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Faktor su potvrdili da je obavljen uviđaj u privatnoj klinici u Sarajevu, gdje je prije četiri dana operisana dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja koja je potom u komi prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te da se provjeravaju okolnosti pod kojima je došlo do toga.

Kako su ispričali roditelji djevojčice, ona je rođena sa spuštenim kapkom i operisana je prije godinu. Ta rana nije zarastala i zbog infekcije je morala biti hitno operisana.

VEZANI TEKST - Djevojčica operisana privatno u Sarajevu, iz sale je odvezli u KCUS u komi: "Na životu je održavaju aparati"

U dogovoru sa dr. Ninom Jovanović iz Kantonalne bolnice u Zenici, dijete je operisano u privatnoj klinici "Dr. Halimić" u kojoj doktorica također radi, odnosno u iznajmljenoj operacijskoj sali. Doktorica je roditeljima, kako su ispričali, rekla da je sa operacijom oka sve prošlo uredu, ali da je prilikom buđenja iz anestezije, koju je radio dr. Suad Rožajac, došlo do komplikacija čiji uzrok "ne znaju".

Dijete je, kako su kazali, prije operacije imalo uredno sve nalaze. Nakon operacije je hitno prevezeno u KCUS, gdje je u životu održavaju aparati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.