open-navfaktor-logo
search
Počinje kampanja
Inspekcija upozorava političke stranke: Kazne za nepropisno oglašavanje do 15.000 KM
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, uoči sutrašnjeg početka predizborne kampanje za Lokalne izbore koji će biti održani 15. novembra, poziva sve političke subjekte da se uzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata, predizbornim sloganima i porukama.
14.10.2020. u 10:29
get url
text

KUIP KS istovremeno poziva učesnike lokalnih izbora da spriječe devastaciju javnih prostora i površina ispisivanjem grafita i natpisa, te prljanje javnih površina rasipanjem, bacanjem ili uništavanjem promotivnog materijala. Naročito ističu stroge zakonske zabrane plakatiranja na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima javnog prijevoza, te zabranu postavljanja reklamnih panoa i lijepljenja plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Inspekcijske kontrole poštivanja navedenih zakonskih odredaba počinju prvog dana predizborne kampanje putem kantonalne komunalne inspekcije kojoj pomoć u radu pružaju komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Park" i "Rad", sa kojima je već dogovoren i usuglašen plan i način rada, te prioroteti postupanja.

Komunalni redari će u dvije smjene vršiti neposrednu kontrolu na području svih općina u KS, a ovlašteni su da zapisnikom narede uklanjanje utvrđenih nepravilnosti u određenom roku, te da istekom ostavljenog roka izvrše kontrolni pregled. Sve evidentirane prekršaje komunalni redari dostavljaće odmah kantonalnoj komunalnoj inspekciji na nadležno postupanje, navodi se u saopćenju.

Iz KUIP-a KS napominju da nadzor nad postupanjem političkih subjekata vrše i nadležne općinske inspekcije, te s tim u vezi očekuju i njihov dodatni angažman u skladu sa zakonskim nadležnostima (urbanističko-građevinske/komunalne/cestovne), a kako bi nezakonite radnje bile pravovremeno spriječene i sankcionisane.

Upozoravaju da će svi evidentirani prekršaji biti sankcionisani na zakonom predviđeni način, odnosno prvobitnim izdavanjem rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, a u slučaju neprovođenja donesenih mjera i prekršajnim sankcijama.

U zavisnosti od vrste prekršaja i materijalnog propisa kojim je definisan, propisane kazne kreću se do 6.000 KM za pravne subjekte, do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 1.500 KM za fizičku osobu. Pored toga, za nepostupanje po rješenju inspektora Zakonom o inspekcijama su predviđene novčane kazne u iznosu do 15.000 KM za pravne subjekte, odnosno do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 1.500 KM za fizičku osobu.

KUIP KS ističe da zakonitim postupanjem politički subjekti pokazuju društveno-političku odgovornost prema državi i lokalnoj zajednici i takvim primjerom na praktičan način uvjeravaju birače u istinitost političkih ideja koje zastupaju. To se naročito odnosi na programska opredjeljenja u oblasti zaštite okoliša, zaštite i održavanja javnih prostora i površina, komunalnih djelatnosti i komunalne čistoće.

- Pozivamo sve političke subjekte koji učestvuju u predstojećoj jednomjesečnoj predizbornoj kampanji da dosljedno primjenjuju zakonske propise u vezi sa oglašavanjem i promocijom, te da navedene aktivnosti vrše samo na zakonom predviđen način - poručili su iz KUIP-a KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.