- Zbog utvrđenih nepravilnosti kantonalni inspektori su djelovali izdavanjem ukupno 27 upravnih  i prekršajnih mjera, odnosno 18 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 39.500 KM, te devet rješenja sa korektivnim mjerama. Od navedenog broja izrečenih kazni, zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, odnosno korištenja nargile u objektu, prekomjernog broja gostiju i nepridržavanja propisane fizičke distance sanitarni inspektori su izrekli 11 novčanih sankcija u iznosu od 21.000 KM. Preostalih sedam prekršajnih naloga u iznosu od 18.500 KM izdali su tržišno-turistički inspektori ove uprave radi neizdavanja fiskalnih računa.Prekršaji koji se odnosi na nepoštivanje radnog vremena nakon 23:00 sata sinoć nije evidentiran – kazala je Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

Brdarić ističe kako će se i večeras te u danima vikenda vršiti pojačane aktivnosti inspekcijskih i policijskih službenika kako bi se kontrolisalo poštivanje naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

- Iz tog razloga još jednom pozivamo privredne subjekte, sva pravna i fizička lica, kao i građane da pokažu individualnu i kolektivnu odgovornost, te da novogodišnje praznike obilježavaju u uslovima i na način koji neće za posljedicu imati represivno djelovanje i sankcionisanje od strane policijskih i inspekcijskih organa – kazala je Brdarić.

Iz Inspekcije napominju da, s obzirom na to da su petak i subota, (1. i 2. januar 2021. godine) proglašeni neradnim danima u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog obilježavanja Nove godine, kantonalni inspektori rada, također, provode nadzore iz svoje nadležnosti  kako bi se radnicima, kojima su ovi dani radni, omogućilo pravo na povećanu plaću u skladu sa članom 76. Zakona o radu.