open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Inspekcija u javnom prijevozu: Ko, kada i na koji način može koristiti vozila GRAS-a i Centrotransa?
U vozilima javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo od danas se sprovodi pojačan inspekcijski nadzor zbog očiglednog nepoštivanja mjera zaštite propisanih za putnike i firme koje vrše usluge javnog prijevoza u KS.
29.06.2020. u 16:44
get url
text

Svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druge službene osobe prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice, a putnici su dužni poštovati uputstva prijevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje.

Osim toga, u vremenskom periodu od 6.30 do 9 sati kao i od 15 do 17 sati usluge javnog prijevoza mogu koristiti samo putnici sa radničkim kartama, dok korisnici penzionerskih, studentskih, đačkih i drugih pretplatnih karata u tom periodu ne mogu koristiti usluge javnog gradskog prijevoza.

Kako nam je potvrđeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, inspekcijski nadzor u vozilima Centrotransa i GRAS-a obavljat će se zajedno sa pripadnicima MUP-a KS. Na taj način će se, kako su pojasnili, kontrolisati putnici i prijevoznici, odnosno njihovo poštivanje preporučenih mjera.

Radničke i pojedinačne karte

- Nadzor se vrši po instrukciji Ministarstva saobraćaja KS. Prijevoznici su dužni postupati po instrukcijama nadležnih organa i provesti ih. Inspekcija kontroliše prijevoznike, a ovo sad je sa MUP-om paralelna vrsta kontrole i pojačang nadzora. To se radi i zbog povećanog broja pritužbi naših sugrađana koji nisu zadovoljni uvjetima i načinom poštivanja higijensko-epidemioloških mjera u vozilima javnog gradskog prijevoza – kazala je Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodala je kako su moguće sankcije za nepoštivanje mjera za fizička lica od 100 do 2.000 KM, za pravna od 3.000 do 10.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 KM.

-  Apelujemo na privredne subjekte javnog gradskog prijevoza da stave u funkciju puni kapacitet voznog parka kako bi se spriječile gužve u vozilima, a na putnike da se pridržavaju preporučenih mjera, najprije radi zaštite vlastitog zdravlja, a naravno i kako bi izbjegli prekršajno sankcionisanje – istakla je naša sagovornica.

Prema riječima Aide Smajić, glasnogovornice Centrotransa, u odluci se navodi da putnici mogu koristiti javni prijevoz u ovom vremenskom periodu ukoliko nemaju radničku kartu, ali imaju pojedinačnu.

- Mnogo građana nam se javlja, koji između ostalog navode da imaju kartu za nezaposlene, a idu na posao. Ako ostvaruju pravo na kartu za nezaposlene, čija je cijena 12 KM, oni je dobijaju na osnovu potvrde s biroa da su nezaposleni. Samim tim, podrazumjeva se da ta osoba ne ide na posao i ne može je koristiti u ovom vremenskom periodu. Ova odluka donesena je kako bi se zaštitili radnici, kako se u tom periodu kada idu na posao i vraćaju, ne bi stvarale velike gužve, a pravda se činjenicom da penzioneri, nezaposlene osobe i đaci, kojima je škola završena, nemaju toliko potrebe do 9 sati da se voze – istakla je Smajić.

Budući da su u toku ispiti na fakultetima, studenti, kako je navela, mogu koristiti javni prijevoz sa studentskom kartom.

- Naravno, ukoliko neko ko nije radnik ima neku neodložnu obavezu, kada je naprimjer zdravlje u pitanju i slično, može kupiti pojedinačnu kartu i koristiti je u tom vremenskom periodu. Što se tiče Centrotanasa, prije nego što je pušten javni prijevoz u KS, mi smo označili mjesta koja putnici mogu koristiti u smislu da ima dovoljan fizički razmak, zaštitili smo vozno osoblje sa posebnim pregradama, te na svakom autobusu postoje upustva na koji način se može koristiti javni prijevoz, da u autobusima postoje dezinfekciona sredstva za dezinfekciju ruku, da se u autobusima moraju nositi maske, da se mora poštivati fizička distanca – objasnila je.

Apel građanima

Smajić je kazala kako nemaju mnogo žalbi voznog osoblja da se građani ne pridržavaju mjera, ali da im se građani nerijetko obraćaju sa žalbom na druge putnike.

- Žale se kako, naprimjer, putnik koji je na sjedištu pored njih drži masku na bradi. To su stvari koje mi ne možemo uredovati. On stavi masku preko nosa kada ulazi u autobus, sjedne negdje nazad i spusti masku na bradu. To su neke stvari koje su ipak lična odgovornost i mi na njih ne možemo utjecati. Da bi ušao u autobus, putnik mora imati zaštitnu masku preko nosa i ispravno je nositi. Zato postoji odgovornost prijevoznika, ali isto tako i odgovornost putnika kada je inspekcija u pitanju – dodala je.

Iz Centrotansa apeluju na građane da poštivanje mjera zaštite nije samo stvar pojačanog inspekcijskog nadzora, već da je nošenje maske prije svega zbog zašite njihovog zdravlja i voznog osoblja, te kako ne bi došlo do još gore epidemiološke situacije.

- Tako da apelujemo na građane da poštuju mjere koje je donio Federalni štab i da se na taj način koristi javni prijevoz – istakla je Smajić.

Iz GRAS-a su naveli kako su u svrhu provođenja epidemioloških mjera vozači, kontrolori naplate i ostalo službeno osoblje javnog gradskog prijevoza ovlašteni da vrše kontrolu putnika u smislu posjedovanja zaštitne opreme kao i broja putnika koji se nalaze u vozilu.

- Korisnici javnog gradskog prijevoza imaju mogućnost da pojedinačne karte za prijevoz kupe na kiosku ili kod vozača. Pozivamo naše korisnike da u svrhu lične zaštite i zaštite drugih od zaraze koronavirusom nose zaštitne maske, drže fizičku distancu, koriste sjedišta za to označena, te da u vozilu izbjegavaju stajanje i držanje za rukohvate, osim kad je to neophodno. Sve ove preporuke se posebno odnose na penzionere kao zdrastveno ugroženu kategoriju stanovništva, tako da je najbolje da izbjegavaju korištenje javnog gradskog prijevoza u vrijeme kada je najveći priliv putnika, odnosno kada zaposleni odlaze i vraćaju se sa posla - zaključili su iz GRAS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.