open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Admele Hodžić
Inspekcija u GRAS-u: Koliko su vožnji obavili u 2021. godini i da li subvencijama finansiraju druge obaveze?
Inspektori već nekoliko dana intenzivno vrše nadzor u GRAS-u.
10.02.2022. u 07:58
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno, zahtjev za inspekcijski nadzor ovog javnog preduzeća uputila je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić.

- Upućujem zahtjev za inspekcijski nadzor KJKP GRAS, kojim tražim da se izvrši kontrola za 2021. i 2020. godinu i da se utvrdi koliko je po važećem redu vožnje planirano izvršiti vožnji, a koliko je stvarno vožnji izvršeno po brojevima linija i općinama Kantona Sarajevo i koliko je to procentualno. Također, izvršiti inspekcijski nadzor kojim bi se utvrdilo koliko je procentualno subvencioniran KJKP GRAS od Kantona Sarajevo, odnosno budžeta Kantona Sarajevo za ukupno izvršene vožnje, a koliki je udio plaćen od korisnika javnog prijevoza koji je u nadležnosti i koji vrši KJKP GRAS – stoji u zahtjevu Admele Hodžić.

Dalje je napisala da kao zastupnica Kantona Sarajevo ima određene sumnje da se dio koji se izdvaja za subvenciju za javni prijevoz putnicima, ustvari izdvaja za finansiranje drugih obaveza KJKP GRAS.

- To se zastupnicima prezentira kao subvencija za javni prijevoz u određenom procentu koji se zapravo i ne izvrši. Posebno obratiti pažnju na kupone i relacije i linije koje građani plaćaju u 100 posto iznosu, a usluga se ne izvrši 100 posto. Postavlja se pitanje da li dio ove subvencije koja se uplaćuje GRAS-u treba preusmjeriti na subvencioniranje građanima koji vlastitim novcem plaćaju alternativne prijevoze i to nekada prelazi mjesečno i 30 posto vrijednosti mjesečnog kupona – napisala je ova zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Subvencija za javni prijevoz za 2021. godinu iznosila je 22.456.896 KM. Nacrtom budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu je planiran 21.000.000 KM, a ove subvencije koriste GRAS i Centrotrans. 

- Sve što su inspektori tražili dali smo im na uvid lično. Krajem sedmice treba da se uradi završni zapisnik - rekli su za Faktor iz GRAS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.