- Donošenje navedene upravne mjere uslijedilo je nakon što su inspektori u prijepodnevnim satima izvršili usmjereni inspekcijski nadzor na lokalitetu Autopijace, u ulici Kurta Šorka u Novom Gradu, a na osnovu obavještenja IV Policijske uprave da se na tom lokalitetu nalazi više stotina ljudi, zakupaca i kupaca – kažu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Dalje navode kako je inspekcijskom kontrolom utvrđeno "grupisanje i okupljanje većeg broja ljudi na cijelom pijačnom prostoru, naročito u dijelu buvljaka, te je u momentu sačinjavanja zapisnika, shodno članu 57. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zbog epidemioloških indikacija koje zahtjevaju hitno poduzimanje mjera, naređeno i da se prostor autopijace isprazni u skladu sa mjerama na snazi, odnosno u skladu sa dozvoljenim brojem prisutnih osoba na otvorenom prostoru".


 - Podsjećamo 7. marta 2021. godine zbog prisustva više hiljada osoba na prostoru Autopijace kantonalni sanitarni inspektori su, uz asistenciju policije, ispraznili pijačni prostor i prekršajno sankionisali pravno i odgovorno lice subjekta nadzora shodno odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što će biti učinjeno i ovoga puta – kazali su iz KUIP-a.