open-navfaktor-logo
search
Otrovana djeca
Inspekcija o rezultatima analize u Ajdinovićima neće moći upoznati javnost
Inspekcijski nadzor izvršen na zahtjev PS Olovo, a po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona
26.08.2019. u 18:39
get url
text
Ajdinovići

Nakon simptoma trovanja hranom djece u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovićo u Olovo, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zenica navode kako mikrobiološko ispitivanje uzoraka uzetih sa terena, nije završeno.  Objašnjavaju da i kada se ispitivanja završe, da oni o tome neće moći obavijestiti javnost. 

-Imajući u vidu da je inspekcijski nadzor izvršen na zahtjev PS Olovo, a po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te da su uzorci za mikrobiološko ispitivanje uzeti po nalogu dežurnog tužitelja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka, neće biti u mogućnosti o rezultatima istog upoznati javnost i medije - saopćeno je iz  Press službe ZDK.

Inače, KUZIP je zaprimila 22. avgusta u jutarnjim satima zahtjev Policijske stanice Olovo za izlazak na teren, vezano za prijavu da su u J.U. "Dom zdravlja" Olovo dovezena djeca sa simptomima trovanja hranom, a koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići. U aktu PS Olovo, navodi se da je sa prijavom upoznat dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je naložio da se mjesto osigura do dolaska uviđajne ekipe, te da se uviđaj izvrši u prisustvu inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kantonalna sanitarna inspektorica je u petak, 23. avgusta izašla na teren i izvršila inspekcijski nadzor u navedenom objektu, u prisustvu policijskih službenika PS Olovo i predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Tom prilikom su, po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva ZDK za potrebe vještačenja uzeti uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci.

I kantonalni veterinarski inspektor izvršio je inspekcijski nadzor u Ajdinovićima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.