Kako navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na terenu su kontrolu vršili inspektori sanitarne, tržišno-turističke i inspekcije rada uz podršku policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

- U postupku provedenih nadzora kojima je predmet kontrole bilo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i mjestima koja okupljaju veći broj ljudi, izrečeno je 28 upravnih mjera zbog nepridržavanja propisane distance i prekobrojnosti gostiju, dok je zbog neposjedovanja odobrenja za rad izrečena i jedna mjera zabrane rada – navode iz KUIP-a.
 
Podsjećaju da, iako restriktivne mjere više nisu na snazi, odnosno s obzirom na to da su usljed stabilizacije epidemiološke situacije, osim ograničenja kretanja, relaksirane i druge mjere, rizik od obolijevanja zaraznim oboljenjem COVID-19 još nije prošao, što nas obavezuje na dosljednu primjenu važećih higijensko-epidemioloških mjera.
 
- Okupljanje ljudi, shodno aktuelnim naredbama, dozvoljeno je u uslovima do 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 osoba na otvorenom prostoru, uz obavezu držanja distance od dva metra i nošenje maski u zatvorenim prostorima, autobuskim i ostalim stajalištima gradskog prijevoza, kao i drugim mjestima gdje se primijeti veća fluktuacija stanovništva. Razumijevajući teret poslovanja u pandemijskom periodu, s ciljem izgradnje partnerskih odnosa i podrške u radu poslovnoj zajednici u Kantonu Sarajevo odlukom Uprave, proteklog vikenda pravnim i fizičkim licima nisu izricane prekršajne sankcije – navode iz Kantonalne inspekcije.