open-navfaktor-logo
search
PSBiH
Inicirano održavanje zajedničke sjednice kolegija oba doma PSBiH
Prvo će biti održana zajednička sjednica kolegija oba doma PSBiH i sa nje će biti upućen poziv Predsjedništvu BiH, pojasnio je Zvizdić
03.10.2019. u 15:29
get url
text

Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH inicirao je održavanje zajedničke sjednice kolegija oba doma državnog parlamenta, na kojoj bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji,  dinamici i modelima što bržeg formiranja svih nivoa vlasti koji do sada nisu formirani i završetku procesa konstituiranja i Zastupničkog doma i Doma naroda.

Kazao je to novinarima predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, dodajući da  sa te zajedničke sjednice kolegija očekuju da bude upućen zajednički poziv Predsjedništvu BiH, da se na nekoj od narednih sjednica ili onda kada se dogovore, priključe i članovi Predsjedništva, "koji su u ovom momentu ona instanca vlasti koja treba da imenuje mandatara za Vijeće ministara BiH“.

- Prvo će biti održana zajednička sjednica kolegija oba doma PSBiH i sa nje će biti upućen poziv Predsjedništvu BiH - pojasnio je Zvizdić.

Napomenuo je da je za njega svaki sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka jedan manji ili veći korak ka približavanju stavova. Ponovio je da je dijalog najbolji model ili možda jedini model „da dođemo do kvalitetnih rješenja koja zadovoljavaju sve političke opcije u BiH“.

- Mislim da treba stalno razgovarati, voditi diskusiju i tražiti najbolja rješenja. Sastanak predstavnika dva kolegija, uključujući i članove Predsjedništva je sastanak koji uvijek može napraviti ili donijeti pozitivan pomak u smislu i u cilju formiranja vlasti -  dodao je Zvizdić.

Svi želimo, istaknuo je, da vlast bude formirana, te naveo da on i politička partija koju predstavlja (SDA) smatraju da to mora biti bazirano na vladavini prava.

- Na tome ćemo i dalje insistirati. Vidjet ćemo stavove drugih političkih opcija, ali svi očekujemo da se nađe rješenje koje bi bilo općeprihvatljivo u BiH - rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Upitan kada bi mogao biti održan sastanak zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, odgovorio je u najskorije vrijeme, "onda kada svim članovima Kolegija to bude odgovaralo".

- Najbolje je da budemo svi prisutni, da niko ne bude odsutan sa toga sastanka i da onda dogovorimo takav sličan sastanak i sa Predsjedništvom BiH - naveo je Zvizdić.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.